Vágólapra másolva!
A vízilabdasport több magyar szereplője már másfél éve megkongatta a vészharangot: szerintük a sportág jövője veszélyben van, mivel nemcsak a nézők, de a játékosok sem értik pontosan, hogy mi folyik a vízben, így rohamosan csökken a póló népszerűsége. Az amerikai vízi sportok ikonja, Bruce Wigo is úgy értesült, hogy a sportág 2016 után kikerülhet az olimpia progjamjából. Magyarországon a vízilabda megmentéséért az olimpiai bajnok Faragó Tamás indított egyszemélyes háborút. Ő nem hisz a nemzetközi vezetők tenni akarásában, ezért azt szorgalmazza, hogy első lépésként a magyar szövetség drasztikusan változtassa meg a hazai bajnokság szabályait.

"A sportág népszerűségét az igazolt versenyzők és a nézők száma jelzi, és ebből a vízilabdában nincsen sok. Sietni kell, mert számos sportág szeretne bekerülni az olimpiai programba, óriási a nyomulás, különféle modern extrém sportok igyekeznek nyomást gyakorolni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA és az európai szövetség, a LEN pedig nem tudja megvédeni magát" - nyilatkozta az [origo]-nak Faragó Tamás. Faragó a sportág kiemelkedő alakja: a magyar csapat legjobbjaként 1976-ban olimpiai bajnoki aranyérmet nyert Montrealban, 2005-ben pedig - ugyanott - világbajnokságot a női válogatott szövetségi kapitányaként. Mostanában viszont csak fiatalokkal foglalkozik. Faragó úgy véli, a szerinte mély krízisben lévő vízilabda megmentéséhez jelentős szabálymódosításokra lenne szükség.

A LEN igazgatója, Szakadáti László Uruguayból, a FINA kongresszusáról válaszolt szerdán az [origo] kérdéseire. "Hallottam róla, de ezeket a cikkeket nem olvastam. Illetve várjon csak! De, igen, olvastam valamit" - válaszolta Szakadáti, amikor rákérdeztünk, mit szól Faragó javaslataihoz. Szerinte azonban hiába fogalmazta meg az amúgy nemzetközi szaktekintélynek tartott Faragó a javaslatait, azokat várhatóan lesöpri az asztalról a LEN. "Kétlem, hogy meghallgatják a véleményét, hiszen akkor másét is meg kellene hallgatni. De az értesüléseim szerint van egy olyan terv - de lehet, hogy ez csak pletyka -, miszerint a jövő évben lesz egy konvenció, ahol több érdekelt felvetéseket tehet majd."

Faragó konkrét ötletek tucatjaival állt elő idén nyáron (lásd keretes írásunkat), Szakadáti a LEN képviseletében ilyen konkrétumokról nem tudott beszámolni: "Komoly változások elé nézünk, ez száz százalék. Különböző variációkat kell megnézni, hogy mi a jó, mi a rossz" - mondta. "Komplex dolog ez, tesztmeccseket kellene játszani. A szabályokon kívül a marketingen is változtatni kell. Most mindenki úgy gondolja, hogy a játékot gyorsabbá, látványosabbá kellene tenni, míg a szabályoknak egyértelműnek, konstansnak kell lenniük, a játékvezetést pedig háttérbe kell szorítani. Ne lehessen az, hogy, ha egy meccsen valaki rúg, az szabálytalan, egy másik meccsen pedig nem az."

Faragó Tamás ötletei a szabályok megváltoztatására

- nyári sportág legyen a vízilabda, az alapszakasz május 20-tól augusztus 20-ig, a rájátszás egy hónapig tartson, 10-12 mérkőzéssel
- az Eb, a vb, a Világliga és a Világkupa november 1-10-ig legyen
- az Euroligát és a LEN-kupát március-április között rendezzék
- nagyobb legyen a kapu
- kisebb legyen a labda
- 22-25 méteres legyen a pálya (hogy kisebb medencében is lehessen meccset játszani)
- tizenegy játékos legyen egy válogatott keretben, hogy csak a sztárok legyenek ott a világeseményeken
- három helyett öt személyi hiba után legyen kipontozódás
- hat helyett öt mezőnyjátékos legyen egy időben a vízben
- nincs kontrafault, két kéz, víz alatti labda
- szabaddobást a kapura 5 méter helyett 7 méterről lehessen elvégezni
- ötméteres helyett négyméteres legyen a büntető
- hosszabb támadási idő: akár 35 másodpercig tartson, mert a néző számára a játék így izgalmasabb
- a szöglet legyen szöglet akkor is, ha a blokkról megy mellé a labda
- tovább kellene emelni a mérkőzések játékidejét, négyszer tízperces időtartam, az eddigi kétperces szünet három, a félidei öt percig tartson
- a játékot fel kell gyorsítani; a középkezdésnél nem kellene megvárni, hogy mindenki visszaérjen a saját térfelére
- a játékvezetők a támadójátékot preferálják


Megkértük Bruce Wigót, a vízi sportok amerikai Hírességek Csarnokának az elnök-vezérigazgatóját, kommentálja Faragó ötleteit: "Ha Tamás szabályai jól kidolgozottak, következetesek és érthetők a közönség számára, akkor ki kell próbálni őket, meg kell nézni, hogyan fogadja az így lejátszott meccseket a közönség. Ha beválik, akár világszerte el lehetne terjeszteni. A gyerekek imádják a labdát, meg kell alkotnunk számukra azt a játékot, amely megfelel a médiának, a közönségnek és a szponzoroknak is."

Wigo az [origo]-nak írt levelében megerősítette, hogy szerinte is nagyon nagy bajban van a sportág: "Tudatában vagyok annak, hogy a Brit Olimpiai Bizottság keményen küzdött az ellen, hogy a vízilabda kikerüljön az olimpiai programból. A FINA korábbi elnöke egy privát beszélgetés során a technikai bizottság több tagjának is azt mondta, ha nem lesznek pozitív változások, a vízilabda búcsút inthet az olimpiának. Ezt két éve mondta, és azóta semmi változás nem történt."

"Már a szabályok egyszerűsítése is sokat segített"

A zágrábi Eb rávilágított arra, hogy a szurkolókat már annyira sem érdekli a póló, mint korábban, hiszen a horvátok és a magyarok mérkőzésein kívül (előbbin telt, utóbbin általában fél vagy harmad ház volt) csak pár tucat drukker látogatta a meccseket, miközben Horvátországot pólós nemzetnek tartják.

Forrás: MTI
Biros Péter (balra) játékáért még ma is érdemes pólómeccsre járni

"Azonnal tenni kell valamit, és aki a legtöbbet veszítheti, az természetesen Magyarország, Szerbia, Montenegró és Horvátország lenne, így nekik kell a legtöbbet tenni azért, hogy a végzet ne következhessen be. Ha kikerül a póló az ötkarikás programból, akkor ezen országok szurkolóin kívül senki nem fog a szívéhez kapni, az Egyesült Államokban észre sem vennék. Persze jól tudom, ez az önök országában másképp csapódna le" - tette hozzá Wigo, aki személyesen is érintett, hiszen a fia, Wolf Wigo már három olimpián is részt vett, és szintén minden követ megmozgat azért, hogy életben maradhasson a vízilabda. "A kaliforniai egyetemen kipróbálták a fiam ötleteivel módosított vízilabdát, és láss csodát - bevált! Már a szabályok egyszerűsítése is sokat segített, a pólómeccsek érdekesek, izgalmasak voltak, a nézők pedig élvezték, és ami még lényegesebb - értették, amit látnak."

Faragó Tamás szerint a legnagyobb probléma a nemzetközi és az európai szövetség hozzáállásában keresendő: "A vezetők csak azzal foglalkoznak, hogy a pólóból a legtöbb pénzt kivegyék. Olyan ez, mint a magyar foci: annyian élnek jól belőle, hogy senkinek sem érdeke a változás. Ha jobb lenne a bajnokság, jobb edzők, jobb sportorvosok, jobb sportvezetők érkeznének, és akkor a mostaniaknak menniük kellene. A vízilabda több mint százéves történetében egy értelmes ember sem került oda a vezetésbe."

"Függetlenül a nemzetközi szövetségtől"

Ha ez tényleg így van, akkor mindezt hogyan élhette túl a póló? "Az a szerencsénk - folytatta Faragó -, hogy a legrégebbi sportágak között tartják számon, hiszen már az első olimpiákon is szerepelt. Szerencsére az olimpián bármire beülnek a szurkolók, így a pólómeccsekre is - mert csak arra van jegy. Az vitathatatlan, hogy az olimpián sikeres, izgalmas, látványos meccseken nyertek a magyarok, amiből azt a tanulságot vonta le a legfőbb vezetés, hogy minden jól működik. Pedig közel sem."

Az 58 éves szakember úgy véli, hogy a televíziós közvetítések megjelenése óta folyamatosan csökken a póló népszerűsége, a képernyőn ugyanis nem jön át az izgalom, nincs meg az az esztétikai élmény, mint ha a helyszínről néznénk a meccseket. "De ez semmi ahhoz képest, ahogyan a szabályok változtatása rombolta a póló nimbuszát. Mivel a legfőbb vezetésben csak volt játékvezetők ülnek, az a céljuk, hogy minél bonyolultabbak legyenek a szabályok. Olyan ez, mint egy diktatúra, minél bonyolultabbak a jogszabályok, a rendőri államra, a hatalomra annál nagyobb szükség van. Ezzel káoszt teremtenek."

Forrás: MTI
Kemény Dénes válogatottja számára különösen fontos, hogy még sokáig olimpiai sportág maradjon a póló

Bruce Wigo is úgy véli, hogy a FINA nem sok jó döntést hozott az utóbbi évtizedekben: "A nemzetközi szövetség utóbbi húsz-harminc évben bevezetett változtatásai nemhogy javítottak, sokkal inkább rontottak a póló helyzetén és érthetőségén. Ezt nem csak én mondom, ebben egyetértenek olyan egykori klasszisok, mint Manuel Estiarte, Terry Schroeder és Faragó Tamás is, függetlenül attól, hogy nyilatkoztak-e erről vagy sem."

Faragónak - mivel számít rá, hogy a LEN, illetve a FINA mellőzni fogja a javaslatait - azt javasolja, hogy Magyarország a két szervezet tudta nélkül, azok megkerülésével, önállóan hozzon létre új szabályok alapján működtetett bajnokságot.

"A terveim szerint, függetlenül a nemzetközi szövetségtől, Magyarországon mi, azaz a játékosok, edzők, televíziósok magunk döntenénk a szabályokról, és létrehoznánk egy korszerű bajnokságot, úgy, mint ahogyan az NHL vagy az NBA már megtette, letért az útról, de nem származott belőle hátránya. A magyar szövetség hivatalból ennek nem lehet kezdeményezője, de ha a kollégák, az egyesületek ezt javasolják, akkor létrejöhet ez a változtatás" - mondta Faragó, és a kérdésre, hogy ez mikor következhet be, hozzátette: "Én már húsz éve erről beszélek, remélem, még megérem."