Vágólapra másolva!
A hazai vízilabda-szövetség jelentős összeget volt kénytelen megelőlegezni az európai szövetségnek a jövő évi budapesti Európa-bajnokságra. A MOB főtitkára nem tartja korrektnek a LEN eljárását, és nem sok esélyt lát arra, hogy az állam segíteni tud az ügyben.

"Két hete meg kellett előlegeznünk az európai szövetség felé a 2014-es női és férfi pólós Európa-bajnokság megrendezésére vonatkozó állami garanciavállalás egy részét, 100 ezer eurót" - mondta Kemény Dénes a Sport24-nek adott interjúban.

A magyar szövetség elnöke elmondta, a körülbelül 30 millió forintos összeg sem a pólós szövetség, sem a magyar állam az idei költségvetésében sem szerepelt, csak jövőre lett volna esedékes, ám a LEN igényt tartott rá.

"Nem tudtuk nem elfogadni ezt az áprilisban megfogalmazott kérést, hiszen júliusban döntöttek a 2021-es vb-pályázatunkról, és tudjuk, minden mindennel összefügg" - indokolta a döntést Kemény. "Az összeget most megelőlegeztük, mert ha nem tesszük, az is előfordulhatott volna, hogy elveszítjük a jövő évi margitszigeti Eb rendezési jogát"

Kemény arról is beszámolt, a kifizetés komoly terhet rótt a szervezetre. "Nincs gazdája ennek az összegnek, csak az vízilabda szövetség számláján látszik a kifizetés, de ott nagyon! Szeretném, ha a szövetség gesztusát valaki értékelné."

A kép két szélén a főszereplők: Kemény Dénse (balra) és Szabó Bence (jobbra) Forrás: MOB

Az origo megkereste a sportra szánt állami pénzek elosztásáért felelős Magyar Olimpiai Bizottságot, ahol Szabó Bence főtitkár azt mondta, bár szívesen segítenének a pólós szövetségnek, a jogszabályok miatt nem tehetik meg. "Kölcsönt nem nyújthatunk, mert nem vagyunk bank, előleget pedig csak az erről megkötött szerződés alapján adhatnánk."

Szabó Bence jelezte, nem tartja korrekt döntésnek a LEN-től, hogy egy megegyezés ellenére hamarabb kéri az összeget. A főtitkár azt is elmondta, a problémát jelezte az EMMI sportért felelős államtitkárának, Simicskó Istvánnak. Ezzel együtt nem sok esélyt lát arra, hogy már az idei költségvetésből pénzt kapjanak a pólós szövetség kisegítésére.

Mire van pénz, mire nincs?

Nem hisszük, hogy a Vízilabda Szövetség ne kapná meg a kért 30 milliót. Lehetnek persze jogi akadályok, hivatkozhatnak arra, hogy a LEN inkorerekt volt az ügyben. De hogy ne legyen a ládafiában 30 millió annak a szövetségnek, amelynek sportolói évek óta futószalagon szállítják az olimpiai és világbajnoki érmeket; amelynek szereplése minden világversenyen nemzeti ügy - azt elképzelni sem tudjuk. Na persze a vízilabda nem foci, és a szövetség sem a Mezőkövesd, de talán a rendkívüli helyzetekre szánt pénzből esetleg összekaparhatnák a pénzt. Ha nem megy, összeadjuk.