Kiküzdötték az Eb-bronzot női pólósaink

Takács Orsolya; Kisteleki Dóra; Bujka Barbara Budapest, 2014. július 26.
Takács Orsolya, Kisteleki Dóra, Bujka Barbara és Illés Anna (b-j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a 3. helyért játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Ha
Budapest, 2014. július 26. Takács Orsolya, Kisteleki Dóra, Bujka Barbara és Illés Anna (b-j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a 3. helyért játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Volt egy 11 és fél perces rövidzárlat, ám egy remek utolsó negyeddel a magyar női vízilabda-válogatottnak sikerült 10-9-re legyőznie Olaszországot, így bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon. Ünnepel a Margitsziget.

Vízilabda Európa-bajnokság, nők, bronzmérkőzés:
Magyarország - Olaszország 10-9 (2-3, 5-2, 0-2, 3-2) - élő közvetítés
Budapest, Margitsziget, 5500 néző
v.: Diana Dutilh-Dumas (holland) és Jaume Teixido (spanyol)
Magyarország: Bolonyai Flóra, Gangl Edina, Czigány Dóra, Antal Dóra, Kisteleki Dóra, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Kisteleki Hanna, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Illés Anna. Szövetségi kapitány: Merész András
Olaszország: Gorlero, Teani (kapusok) - Radicchi, Garibotti, Queirolo, Motta, Aiello, Di Mario, Bianconi, Emmolo, Palmieri, Cotti, Frassinetti. Szövetségi kapitány: Fabio Conti.
gól: Antal 3, Keszthelyi 2, Bujka 2, Illés, Kisteleki, Szücs ill. Bianconi 3, Di Mario 2, Garibotti 2, Emmolo, Cotti

Már két órával a magyar olasz bronzmeccs előtt nők vannak a vízben, de még nem a pólósok, hanem azok a bátor nap- és vízfürdőzők, akik a tiltással mit sem törődve a Dunában lubickolva védekeznek a forróság ellen a Margit-híd alatt.

Galériáért kattintson a képre! Forrás: Origo

A másik végletet az a tigrisnek öltözött férfi jelenti, aki a Micimackóból ismert figura plüssjelmezében jár-kel a Hajós-uszoda környékén. "Tegnap a zöld pólódban még hülyébben néztél ki" - keseríti el a társa még jobban a meleget ezek szerint nagyon kedvelő drukkert (hogy miért öltözött be, az nem derül ki, mindenesetre később a lelátón is megjelent).

Fél áron sem kell a belépő

Egy 75 körüli bácsi kissé rezignált arccal kínálja a zászlóit és dudáit, mint mondja, azért nem olyan lelkes, mert a női meccsek előtt sokkal kevesebb a vevő. "A fiúk mérkőzései előtt mindig sokkal többen jönnek, és két-háromszor annyi portékát el tudok adni, de azért csak kijöttem ma is" - mondja, majd a bajsza alatt hozzáteszi, hogy az eredmény sem hagyja hidegen. "Persze, hogy reménykedem a bronzéremben, hiszen magyar vagyok!"

Szintén meglepő, hogy az eladásra kínált jegyeket senki nem viszi, két külföldi fél áron adná a bronzmeccsre és a döntőre is érvényes két belépőjét, de ezek szerint senkinek nem ér meg öt- helyett 2500 forintot a női torna végjátéka.

Mit keres itt egy ausztrál ír pólóban?

Írország nem jutott ki, ezért csodálkozva látjuk, hogy egy nagyjából 35 éves drukker ír mezben és piros-fehér-zöld festéssel az arcán sétál a bejárat felé. Amikor megszólítjuk, angolul azt mondja, hogy Ausztráliából jött. "Igen, én ilyen multikulturális arc vagyok, az apám ír, Ausztráliában élek, most pedig, mivel itt vagyok, úgy döntöttem, megnézem, milyen a magyarok nemzeti sportja. Ha ott lenne nálunk, biztosan ön is megnézné, milyen az ausztrál foci, nem?" Egyetértően bólogatunk, majd a férfi még azt is elmondja, hogy véletlenül vett jegyet épp a magyarok bronzmeccsére. "De nagyon örülök, hogy épp őket fogom látni."

Galériáért kattintson a képre! Forrás: Origo

Feltűnik egy csinos drukker, akit a koszovói fitnesz-Eb-ről ismerhetünk. "Eddig minden férfi és női meccsen kint voltam, teljesen odavagyok ezért az Eb-ért, az első sorból láthatom a meccseket, képzelheti, milyen látványos" - meséli Polgár Ildikó, akiről a Miss Hungary-versenyek követői is tudhatják, hogy ki, hiszen 2008-ban őt választották meg a legszebb magyar nőnek.

A lelátón most is alig akadt üres hely, és jó hangulatban készültek a drukkerek a bronzmeccsre, egy hangos fanatikus most is belekiabált a himnusz elejébe egy "Hajrá, magyarok!"-at.

Csalódott csapatok csatája

Nehéz megállapítani, hogy a magyar vagy az olasz női válogatott volt csalódottabb az elvesztett Európa-bajnoki elődöntő után. A magyar csapat nemcsak hazai közönség előtt maradt le az aranyérem lehetőségéről, de a londoni olimpia, a 2012-es eindhoveni Eb és a barcelonai vébé után ismét nem jutott fináléba.

Az olaszok viszont elképesztő butaságuknak köszönhetően kaptak ki a hollandoktól: hét másodperccel a mérkőzés vége előtt még 8-7-re vezetett, és támadhatott az együttes, de egyik kiállított játékosa - harmadik büntetése ellenére - visszaúszott, így Hollandia ötméteres kapott, és nemcsak egyenlített, de a büntetőkkel meg is nyerte a csatát.

Sok kimaradt emberelőny

Fabio Conti összekapta csapatát, mert Cotti pöckölése, majd Emmolo okos ejtése is gyorsan utat talált Gangl kapujába. Négy perc után Merész András időt kért, jó tanácsait Bujka fogadta meg, és szemfüles góllal szépített a kapunak háttal állva (1-2). Sőt, Keszthelyi Rita ötméteresből egyenlített, de Garibotti gyorsan válaszolt.

Galériáért kattintson a képre! Forrás: Origo

Hogy a negyed mégis 3-2-es olasz előnnyel zárult, csak magunkat okolhattuk, Antal két, Keszthely egy lövést is elrontott emberelőnyben, a végén pedig Bujka lőhetett abszolút tisztán, de ő sem tudott túljárni Gorlero kapus eszén.

Kár ejteni

Hárompercnyi labdasimogatás után Antal Dóra végül úgy döntött, hagyja a fenébe az ejtést, és izomból bevarrta a bal sarokba a labdát (3-3). Sőt, egy újabb kiállítás végén végre itt volt az előny, egy szép emberelőnyös szituáció végén Illés maradt egyedül a kapu előtt (4-3). Sokáig nem örülhettünk, mert Di Mario is megunta a lagymatag pöttyintéseket, s lám, ha keményen meglövi valaki a hosszú felsőt, az mennyivel eredményesebb (4-4).

A hajrát egy-egy időkérés tarkította, amelynek végén Antal Dóra ismét szép gólt lőtt, az olasz kapus kérdőn nézett védőjére, mert a labda kettejük keze között talált utat a bal felsőbe (5-4). Beindult az üzlet, egy újabb akció végén Keszthelyi kacsáztatta a labdát a rövidbe (6-4), majd Antal ötméteresből sem hibázott, megnyugtatóvá téve ezzel a félidei előnyt (7-5).

Bianconi nagyon belejött

A félidőben a statisztika alátámasztotta az eredményt és a látottakat: Gangl jobban védett olasz kollégájánál (58, illetve 53 százalék), de a támadásokat is eredményesebben fejeztük be (39 százalékosan, szemben a 31 százalékos olaszokkal).

Bianconi második góljával 7-6 lett az eredmény, Di Mariónak hálát rebeghettünk egy zúgó kapufáért, elöl viszont megállt a tudomány, az olasz zóna ellen tehetetlenek voltak a lányok. Sajnos Bianconi nagyon belejött, messziről lőtt nagy gólt, Gangl feltett kézzel kért bocsánatot a potyáért (7-7).

Galériáért kattintson a képre! Forrás: Origo

Jött a menetrendszerinti Merész-időkérés, amit eddig gólok követtek, most viszont megtört a jég. Szerencsére az olaszok is B kategóriás westernfilmet játszottak, mert tüzeltek-tüzeltek különösebb eredmény nélkül. A végén aztán megismételték az elődöntő kapitális hibáját, a kiállított Radicchi rosszkor jött vissza, büntető. Keszthelyi ötméteresét azonban Gorlego védte.

A magyar gól nélkül lehozott negyed ellenére azonban így is maradt esélyünk a végjátékra, hiszen az utolsó nyolc perc 7-7-ről indult.

Kiszenvedett siker

Tizenegy és fél perc kétségbeesett próbálkozás után Kisteleki Dóra betalált (8-7), Gangl három bravúrral tartotta a lelket a csapatban, Merész pedig egy újabb időkérésnél megpróbálta elmagyarázni, hogyan lehet kétgólosra duzzasztani az előnyt. Úgy, ahogy Szücs Gabriella csinálta: okosan a rövidről a kapus feje fölé (9-7).

Di Mario gólja után sem jött a pánik, előbb a bírók elvették a labdát az olaszoktól, mert szerintük a center víz alá vitte, a másik oldalon nyugodt szívvel befújtak egy ötöst, amit nagyon okosan pattintott a bal felsőbe (10-8).

Bronzéremnek örülhettek végül a magyar lányok - galériáért kattintson a képre! Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nyolcvan másodperccel a lefújás előtt Garibotti lökete a lécről pattant Gangl mögé (10-9), majd egy elrontott magyar kísérlet után ugyancsak Garibotti próbálkozott ejtéssel, reménytelenül. A vége 10-9 maradt, a magyar csapat megérdemelten szerezte meg az Eb-bronzot.

A lefújás után a közönség őrjöngött, a csapat a medence közepében ünnepelt, fergeteges volt a hangulat, mindenki tudja, hogy hazai pályán nagyszerű eredmény érmet nyerni.