Vágólapra másolva!
A magyar válogatott hatodikként végzett a férfi vízilabdatornán a kazanyi vizes világbajnokságon, miután a szombati helyosztón 10-9-re kikapott Montenegró válogatottjától. Az ellenfél szinte végig vezetett, Benedek Tibor csapatának nem mentek sem az átlövések, sem az emberelőnyök, pedig ezek jelentették a korábbi sikereink kulcsát. Az utolsó negyedben teljesen szétesett a csapat, hízelgő az eredmény. 

Vizes-vb, Kazany, férfi vízilabda-mérkőzés az 5. helyért
Magyarország-Montenegró 9-10 (2-2, 1-2, 2-2, 4-4) - élő közvetítés

Gól: Ivovic (3), Brguljan (2), Paskovic (2), Janovic, Cuckovic, Radovic
Magyar gólszerzők: Szivós, Hosnyánszky (2), Varga Dániel (2), Bedő, Varga Dénes, Erdélyi (2)
Gólok emberelőnyből: 9/3, ill. 10/6

Benedek Tibor szövetségi kapitány az olaszok elleni negyeddöntős vereség után azt mondta, nem lehet más dolga és célja a csapatnak a csalódottság elnyomásán túl, mint az ötödik hely megszerzése. Ennek első lépéseként a mieink legyőzték az amerikaiakat, a második lépcsőfok az ausztrálokat megverő montenegróiak ellen jött volna el. Nem sikerült.

Benedek Tibor úgy látta, fejben esett szét a csapata Forrás: MTI/Kovács Anikó


Hosnyánszkyt nagyon gyorsan elvesztettük

A vb-címvédő pólósaink 1-0-ra vezettek először és utoljára a mérkőzésen, amely az olimpiai bajnok Csapó Gábor szerint végig iszapbirkózásra hasonlított, és ehhez nem tudtunk alkalmazkodni. Az ellenfél keményen védekezett, folyamatosan erőltette a centerjátékot, ezzel nehezen tudtunk mit kezdeni, védekezésben pedig kiszorították a magyarokat a kapu előteréből. A távoli lövéseink többsége gyengén sikerült, sok volt a blokkolt labda, ha pedig eljutott a kapuig, akkor a fantasztikusan védő Lazovic állta az útját.

Hosnyánszky Norbert távoli átlövései nagyon hiányoztak Forrás: MTI/Kovács Anikó


A meccs egyik kulcsmomentuma Hosnyánszky korai kipontozódása volt, már a második negyed közepén elveszítettük, ráadásul egy szabályosnak tűnő szerelés után, amit egy gyors dühroham kíséretében vett tudomásul.

A centereket nem sikerült tartani

Montenegró fegyelmezetten tartotta meg végig egy-két gólos előnyét, rendre az eredmény után futó magyar csapaton volt a lélektani teher. Az ellenfél remekül használta ki a helyzeteit, elsősorban emberelőnyben voltak pontosak, szisztematikusan játszották meg a centert, sok gólt lőttek húzásból. Az utolsó negyed előtt még élt az esély a győzelemre, ekkor azonban zsinórban három könnyű gólt szerzett az ellenfelünk - ebből kettőt lefordulás után -, és Nagy Viktor védései is elmaradtak.

10-7-nél megdobtuk a sokadik kapufánkat - a nagyszerűen védő Lazovic elbizonytalanította a lövőinket - és két perccel a vége előtt biztossá vált, hogy ezt a meccset nem nyerhetjük meg. A végén becsületből jött előre a csapat, sikerült a szépítés is, de Montenegró ekkor már csak arra figyelt, hogy lepörgesse az órát, ami végül izgalommentesen sikerült is nekik.

Fejben szétesett a csapat

"Két csalódott csapat végső küzdelme volt a meccs, mindenkinek fontos lett volna a győzelem. Úgy láttam, a végére fejben elfáradtunk, nem lehet zsinórban három gólt kapni, mondjuk ki: Montenegró jobb volt nálunk. A 6. hely reálisnak mondható, ugyanez történt a világligában is, ahol nem tudtunk a legjobb négy közé jutni, és az utolsó meccsünket ott is elbuktuk. Most a sebeinket kell nyalogatni, és átgondolni, hogyan tovább" - értékelt Benedek Tibor a meccs végén.

Varga Dániel szerint nagyon rosszul néz ki ez a 6. hely Forrás: MTI/Kovács Tamás


"A végére teljesen szétestünk hátul, sorba kaptuk a gólokat, nincs ilyen. Teljesen mindegy, hogy reális vagy nem a 6. hely, ott végeztünk, ez a tény. Az olaszok elleni volt a kulcsmeccs, az még most is nagyon fáj. A világligán sem találtuk magunkat, most is hiányoztak a meghatározó egyéni teljesítmények" - mondta az M4-nek Madaras Norbert.

Dolgozni kell az aranyért

"Kétszer kaptunk lefordulásból gólt a végén, amikor mi támadhattunk jó lövőhelyzettel, ezek nagy pofonok voltak. Csalódott vagyok, meg akartuk nyerni a meccset, meg akartuk mutatni, hogy kisiklás volt az olaszok elleni meccs. Nagyon rosszul hangzik a hatodik hely, dolgoznunk kell az aranyért, dolgoznunk kell, hogy visszatérjünk a legjobbak közé" - kesergett a szemel láthatóan roppant csalódott Varga Dániel.

Vereségével a magyar válogatott a hatodik helyen végzett, de a mérkőzésnek a presztízsen kívül már semmilyen tétje nem volt, nem szerezhettünk volna olimpiai kvótát a győzelemmel sem.

Eredmény, a 7. helyért:
Egyesült Államok-Ausztrália 10-6 (2-3, 2-0, 4-1, 2-2)