Pólósaink Eb-arany nélkül is kijuthatnak Rióba

Hungary's Adam Decker (R, blue) celebrates his score beside Serbia's Filip Filipovic (L, white) during the men's Water Polo European Championships match of Serbia vs Hungary in Budapest on July 17, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Hétfőn eldőlt, hogy a magyar férfivízilabda-válogatott már egy ezüstéremmel is megkaparinthatja a szerbiai Eb-n kiosztandó egyetlen olimpiai kvótát. Előtte azonban még le kell győznie kedd este 20.15-kor a horvátokat, majd az elődöntőben a montenegrói-olasz negyeddöntős párharc nyertesét.

A belgrádi Európa-bajnokságon egyetlen olimpiai kvótát lehet megszerezni, ám nem biztos, hogy ezt csak az aranyéremmel lehet kiérdemelni, mivel a görögök, a horvátok és a szerbek már kijutottak az olimpiára, így a majdani kvótaszerzőt ebből a három csapatból bármelyik megelőzheti.

Hétfőn a szerbek 15-5-re legyőzték az oroszokat, a görögök pedig 6-2-re a spanyolokat, így két olyan csapat is bejutott a négy közé, amely már nem hajt a riói kvótára.

Ez jó hír a magyar csapat számára.

A magyaroknak mégsem elég a bronzérem az olimpiai indulás kiharcolásához, hiszen az Eb lebonyolítása alapján kizárt, hogy görög-szerb döntőre kerüljön sor, a két kvótás csapat az elődöntőben mérkőzik meg egymással.

Benedek Tibor csapata ma 20.15-kor a horvátokkal meccsel a négy közé jutásért Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az viszont elmondható, hogy ha a magyarok megnyerik a negyed- és az elődöntőt, akkor

a fináléban akár ki is kaphatnak majd a görög-szerb párharc győztesétől.

Hasonló történt a 2014-es budapesti Eb-n, amelynek döntőjében a szerbek 12-7-re legyőzték Benedek Tibor csapatát. Egy ilyen döntős eredmény most közvetlen riói kijutást jelentene.

Ha most nem jön össze

Amennyiben a magyar válogatott ezúttal sem szerez kvótát, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért.

Persze, előtte még le kellene győzni az olimpiai címvédő horvátokat, erre a magyar szövetségi kapitány szerint megvan az esélyünk. Benedek Tibor úgy véli, nem szabad az Eb nyitónapján lejátszott szerb-horvát (13-6) meccs végeredményéből kiindulni. "A horvátok egy ideje tartanak a szerbektől, ezért az elmúlt évek tapasztalatai alapján szinte már úgy indulnak neki az első negyednek, hogy nem marad később esélyük. Most is ez történt, annak ellenére, hogy 1-0-ra vezettek még a horvátok. Más ellenfelekkel szemben viszont nagyon magabiztosak. Ennek ellenére

- nyilatkozta a Waterpolo.hu-nak Benedek.

Legutóbb a 2015-ös Volvo-kupán, a BVSC uszodájában sikerült 9-6-ra legyőzni Horvátországot, azon a meccsen a magyar csapatban mindössze öt olyan játékos (Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Varga Dénes, Vámos Márton és Manhercz Krisztián) szerepelt, akik most is Belgrádban vannak.

Decker úgy véli, csapatszellemben és mentalitásban jobbak vagyunk a horvátoknál Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Decker ennek megfelelően optimista: "A csapatszellemben és a mentalitásban jobbak vagyunk a horvátoknál. A játékosok sokoldalúságára való tekintettel nálunk több a variációs lehetőség is a taktikát illetően: lövések, beindulások, két center, a védekezés újdonságai. A horvátok erőssége az, hogy egy régóta együtt játszó garnitúráról van szó, hazájuk bajnokságában is összetömörülnek a játékosok, így biztos, hogy csukott szemmel is tudják azokat a figurákat, amiket alkalmaznak. Mi mondjuk decemberben kezdtük el ezeket gyakorolni, ettől függetlenül abszolút bizakodó vagyok, nagyon magabiztosnak érzem a csapatot.

a jó válasz egy-egy helyzetre, hát, jöjjenek ezek nagy nyomás alatt is."

A mérkőzésre 20.15-kor kerül sor, az Origo online közvetítésben számol be a negyeddöntőről (tv.: M4 Sport).

Szavazzon!

Mit gondol, legyőzzük a horvátokat?