Minden vízbe ugráskor elmondom, hogy olimpiát akarok nyerni

Decker Ádám
Trieszt, 2016. április 8. Decker Ádám (k) készül a trieszti olimpiai selejtező negyeddöntőjére, a Magyarország - Németország férfi vízilabda-mérkőzésre 2016. április 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Decker Ádám nagyon örül neki, hogy a kapus Decker Attila visszakerült a válogatott keretébe, hiszen óriási erőt ad neki, amikor látja, amint hátul az öccse tombol. Egyetért a szövetségi kapitánnyal abban, hogy az erős délszlávok elleni csatákon több kilóra és izomra lesz szükség az olimpián, bár tudja, hogy e tekintetben vele nincsen gond, hiszen már akkor megy rá az izom, ha felemel két bevásárlótáskát.

Hogy tetszett kívülről a keddi, románok elleni, 15-7-re megnyert Világliga-meccs? - kérdeztük a 32 éves, világbajnok védőjátékost.

Nagyon tetszett, mert ebben az összeállításban még nem játszott a válogatott, mégis nagyon dinamikusak voltunk az első, 7-3-ra megnyert negyedben, és eldöntöttük, hogy a meccs a miénk lesz. Szerintem azok a játékosok, akik bizonyítani szerettek volna, ezt meg is tudták tenni.

Számodra milyen üzenettel bír, hogy nem volt egyetlen olimpiai bajnok sem a keretben?

Nem tudom, hogy nagy dolog-e, vagy sem, az biztos, hogy olyan játékosok voltak a keretben, akik olimpiai bajnokok szeretnének lenni.

Decker Ádám így ünnepelt testvérével, Decker Attilával Forrás: MTI/Kovács Tamás


Most, hogy már biztos a kvalifikáció, ki meritek mondani, hogy a cél az olimpiai arany?

Ki merjük mondani, de reálisan kell nézni a helyzetet. Évek óta jönnek fel a görögök, a spanyolok, az olaszok. Most már

hanem öt-hat olyan európai csapat van, amely odaérhet a dobogóra. Természetesen ki merjük mondani, hogy olimpiai bajnokok szeretnénk lenni, én például minden vízbe ugrás előtt elmondom magamnak, és ennek a szellemében edzek. De az biztos, hogy ha sikerül elérni ezt a célt, az nem egy kötelező, hanem egy vérrel-verejtékkel kiszenvedett győzelem lesz.

Benedek Tibor szövetségi kapitány az Eb egyik tanulságának nevezte, hogy izmot kell pakolni a játékosokra. Hogy áll ezzel a csapat?

Szerintem ez rám nem vonatkozik (nevet), igyekszem becsúszni 115 kiló alá, mert velem az van, hogy ha felemelek két bevásárlótáskát, szerencsére akkor is jön már rám az izom.

Az azért látható, hogy egy szerb, egy montenegrói vagy egy horvát válogatott ellen nagyon komolyan fel kell kötni a nadrágot, kilókra és izomra lesz szükség. Annak ellenére, hogy a magyar vízilabda sohasem arról volt híres, hogy állóháborút játszik, a leleményes és a szép játék volt a miénk. De sajnos föl kell venni a kesztyűt, és bele kell állni a kemény, test test elleni küzdelembe.

Mennyire figyelitek a szerbeket? Jó, hogy velük kezdünk Rióban?

Jó, mert lesz hat-nyolc hetünk arra, hogy felkészüljünk konkrétan arra a meccsre. Nagyon fontos, hogy milyen egy világversenyen az első meccs, és nem is az eredmény szempontjából, hanem hogy mennyire sikerül végrehajtani azokat a taktikai elképzeléseket, amiket gyakorolt a csapat. Ha azon a meccsen azt látjuk majd, hogy működőképes dolgokat csinálunk, akkor az megsokszorozza a hitet a taktikában.

Igyekszem becsúszni 115 kiló alá Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Volt már ez az új, London utáni megfiatalított csapat világbajnok, majd vb-hatodik, de Eb-második és Eb-bronzérmes is. Mit lehetett tanulni ezekből a hol jobb, hol kevésbé jó eredményekből?

Ne feledjük, hogy amikor mi vébét nyertünk, akkor a szerbek hetedikek lettek. Ez is mutatja, hogy mennyire kiegyenlített a mezőny, és nemcsak a csapat teljesítménye határozza meg, hogy hol végez egy tornán, hanem az is, hogy a többiek mennyire jók az adott eseményen. A vb-n megvertük Montenegrót a döntőben, most az Eb-elődöntőben ez nem sikerült, aztán a montenegróiak nagyon szoros meccset játszottak a döntőben Szerbiával. Mondhatom, hogy a top három mezőnye eléggé kiegyenlített, de a horvátok, olaszok is bármikor odaérhetnek a dobogóra, akár úgy is, hogy egy-egy nagycsapatot kiejtenek az egyenes kieséses szakaszban. Nagyon kemény dolgunk lesz.

A testvéred, Decker Attila visszakerült a keretbe, mennyire fontos ez számodra?

Két okból is. Az egyik teljesen független attól, hogy mi a vezetékneve, és ez az, hogy

Én pedig szeretném, ha a lehető legjobb felállásban utazna ki a csapat az olimpiára, és úgy érzem, ehhez az öcsémre is szükség van. A másik, hogy fantasztikus élmény lehet egy ilyen eseményen a testvéreddel együtt harcolni azért, hogy az országod aranyérmet nyerjen. Én szeretném ezt is átélni.

Mennyire befolyásolja a játékodat, hogy ő ott lesz-e vagy sem?

Nem befolyásolja a teljesítményemet, bár azt mondom, hogy Ati egy kimondott taktikai elem. Ha egy csapat holtponton van, és elakad a támadás vagy a védekezés, akkor még mindig ott van hátul ő: egy energiabomba, aki állandóan kiabál, hatalmas erőket mozgat meg maga körül, és ez hatással van a vele együtt a vízben lévő játékosokra. Ha ő a kezdőkapus, akkor nem érzem azt, hogy ez plusz motiváció lenne, hiszen ki tudom zárni, hogy ő a testvérem. De ha megérkezik cserekapusként egy rosszabb periódusban, hátranézek, és látom, hogy az öcsém tombol, az mindig hatalmas erőt ad.