Vágólapra másolva!
Az 1936-os berlini olimpia vízilabdázó aranyérmes 103 éves volt, a háború után az USA-ban telepedett le, ahol feltalálóként lett világhírű.

Életének 103. évében hajnalban elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Az 1936-os berlini olimpia vízilabdázó aranyérmesét kaliforniai otthonában, Belvedere-ben érte a halál, ahogy lánya, Linda írta a közösségi hálón: "édesapám békésen szenderült jobblétre".

Tarics Sándor 103 éves volt Forrás: MTI

Az idős sportember az utóbbi időben már kerekesszékbe kényszerült, de élete utolsó pillanatáig teljes szellemi frissességben élt, matematikai problémákkal foglalkozott. Ő volt 2011. augusztus 2. óta a legidősebb ötkarikás bajnok a világon.

Feltalálóként az USA-ban

Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. Vízilabdázott, 1933 és 1940 között szerepelt a magyar válogatottban. Tagja volt az 1936-os nyári olimpiai játékokon, Berlinben aranyérmet szerző csapatnak, valamint háromszor nyert főiskolai világbajnokságot.

A legidősebb magyar olimpiai bajnok Varga Dániellel beszélget Forrás: MTI/Illyés Tibor

1949-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol

földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig.

Szabadalma nyomán több ezer, a természeti csapásnak ellenálló toronyház épült világszerte az elmúlt évtizedekben.

Százévesen még vezetett

Százéves születésnapján életrajzi kötet jelent meg Tarics Sándorról. Mint arról akkor az Origo is beszámolt, ebből kiderül, hogy bár Belvedere-ben mindenki tudta, hogy jobb kitérni a Gold 1936 rendszámú kocsi elől, mert szörnyen vezet a sofőrje, Tarics büszke volt arra, hogy százévesen is vezetett.