Kemény: Benedek jó gazda volt, mégis elmaradt a szüret

Kemény Dénes; Benedek Tibor Debrecen, 2014. november 16.
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star Gálán a debreceni Sportus
Debrecen, 2014. november 16. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star Gálán a debreceni Sportuszodában 2014. november 16-án. A gálamérkőzésen Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnok vízilabdázói csaptak össze a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott tagjaival. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Lemondott a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Benedek Tibor nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, illetve nem kíván harcba szállni a posztjáért. Kemény Dénes elnök elfogadja Benedek döntését, mert tudja, nehéz kenyér magyar pólókapitánynak lenni. 

„Ez a munka rengeteget kivesz az emberből, főleg, ha olyan szívvel-lélekkel csinálja, ahogy Tibi" – mondta az Origónak Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, a szövetség elnöke Benedek lemondásával kapcsolatban.

„Szerintem abba fáradt bele, hogy

– utalt Kemény arra, hogy a világbajnoki cím és az Európa-bajnoki bronzérem után komoly csalódás volt a magyar csapat olimpiai szereplése. Az elnök azt is hozzátette, egy pár napja már tudott róla, hogy Benedek visszalép.

Kemény Dénes és Benedek Tibor Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egykori sikerkapitány elmondta, ő is érzékelte a válogatott környékén a feszültséget, ám ezért nem tartja felelősnek Benedeket. „Nyilván nem szerencsés dolog, hogy a sajtóban üzengetnek egymásnak a felek, de Tibi nem tartotta olyan lényegesnek a dolgot, hogy közbelépjen. Ezeket a dolgokat egyébként is a sajtó fújja ekkorára, a jelentőségük valójában jóval kisebb."

Az nem kérdés, hogy csalódás volt az olimpia

„Én úgy gondolom, respektálnunk kell Benedek Tibi döntését, amit nyilván nehéz szívvel hozott meg. Nagyszerű első két évet produkált, ígéretesen rajtolt szövetségi kapitányként,

pedig sokan megkérdőjelezték, alkalmas-e a feladatra.

Nem újdonság ez, magyar pólókapitánynak lenni nem könnyű kenyér, annak idején az én kinevezésemet is megkérdőjelezték."

„Amikor engem kineveztek, azt mondták, van itt másik 20 edző, aki lehetne kapitány. Most nem tudom, hogy van-e 20 autentikus jelölt a posztra, de egyelőre korai még Benedek pótlásáról beszélni, először az új elnökség álljon fel."

Kemény Dénes szövetségi elnök Fotó: Origo

Kemény viszonya Benedekkel természetesen sokat változott azóta, hogy a játékosa volt. „Nem lehet összehasonlítani egy edző-játékos viszonyt azzal, ami az elmúlt években volt közöttünk. Természetéből fakadóan más egy főnök-beosztott viszony, de arra mindig nagyon figyeltem, hogy a munkájába soha, semmilyen körülmények között ne szóljak bele."

Az elnök szerint nem magától értetődő, hogy egy egykori játékos lesz a szövetségi kapitány, hiszen mint mondta, „az eddigi olimpiai aranyaink közül csak egyet nyert olyan edző, aki korábban játékosként is olimpiai bajnoki címet szerzett".

Az egykori játékostárs is sajnálja

"Úgy gondolom, Tibor jó szakember, én el tudtam volna képzelni, hogy ő folytatja, annak ellenére, hogy az olimpiai ötödik hely nem a legjobb teljesítmény a magyar elvárások alapján" – nyilatkozta az Origónak dr. Molnár Tamás, aki három olimpián is aranyérmet nyert játékosként Benedek Tiborral. "Nyilván mint kapitány vállalja a felelősséget, és

Ezt a döntését pedig el kell fogadni" – folytatta Molnár, aki jelenleg is tagja a pólószövetség elnökségének.

Arról semmit nem tud, hogy ki lehet az utód. "Tisztújítás lesz a szövetségen belül, utána új pályázat lesz kiírva a posztra, meglátjuk majd, hogy kik jelentkeznek."