Drasztikusan megváltozhatnak a vízilabda szabályai

Manhercz Krisztián rio 2016, olimpia 2016, Rio de Janeiro, Brazil, Brazília, XXXI. nyári olimpiai játék,
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 12. Manhercz Krisztián (b) és a japán Hadzui Sota a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 4. fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bevezethetik az alsó korhatárt az úszásban, míg vízilabdában is jelentős szabályváltoztatásokról szavazhatnak jövőre a budapesti vizes világbajnokság idején.

Az idei rövidpályás vb helyszínén, Windsorban ülésezett a FINA végrehajtó testülete, amely kiválasztotta az egyes sportágakat érintő változtatási javaslatokat. 2017 júliusában a budapesti világbajnokság idején szavaznak majd a javaslatokról a küldöttek - tájékoztatta az Origót a Magyar Úszószövetség.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 207 tagország, illetve a technikai bizottságok által beterjesztett indítványok közül az alábbiakat támogatja a testület:

  • alsó korhatár bevezetése úszásban világbajnokságokon és olimpiai játékokon - a nőknél 14, a férfiaknál 15 évesen szerepelhetnek a felnőttek között a fiatalok
  • nyílt vízi úszásban a 18 foknál hűvösebb vízben legyen kötelező a triatlonosok által használt ún. wetsuitban úszni; 18 fokos vagy annál melegebb vízben viszont nem lehet ilyenben rajthoz állni.
  • vízilabdában a technikai bizottság még tesztelni kívánja az előterjesztés főbb elemeit egy-egy tornán, az azonban tudható, hogy drasztikus módosításokra kerülhet sor: a férfiak is 25 méteres pályán játszanának, kisebb labdával; hét helyett hat játékos lehet egy csapatból egyszerre a vízben, és egy csapat kerete 13 helyett 11 pólósból állna.
  • a szinkronúszás neve megváltozhat művészi úszásra (Synchronised Swimming helyett Artistic Swimming).

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke a végrehajtó testület több tagjának bemutatta a budapesti vb alatt megjelenő napilap mutatványszámát, amely nagy tetszést aratott. Hatalmas várakozás előzi meg a rekordidő alatt épült új úszókomplexum átadását, de

a legnagyobb figyelmet az óriástoronyugró verseny lebonyolítása keltette,

amely szép környezetben, a Parlamenttel szemben, a Duna parton zajlik majd. A FINA-vezetés örömmel fogadta, hogy megkezdődött a vb-jegyek értékesítése.

Szintén Windsorban, magyar idő szerint hétfőn hajnalban fél egykor kezdődik a FINA Év sportolója gála, amelyen az idei év legjobbjait díjazzák. A kitüntettek listája a bejelentésig titkos, ám Hosszú Katinkának komoly esélyi lehetnek a nőknél.