Vágólapra másolva!

Lengyel hegymászó a világ tetején<br/>

Leszek Cichy az első lengyel alpinista, akinek sikerült meghódítania valamennyi földrész legmagasabb hegycsúcsát. A múlt pénteken Cichy elérte Ausztrália és Óceánia "tetejét", a Carstens-hegycsúcsot, és ezzel övé lett "a föld koronája", vagyis feljutott az összes kontinens legmagasabb csúcsára.

Naplemente a Himalaján

A Carstens-re hét éve nem lehetett expedíciót vezetni, mert vitatott területen fekszik: két helyi törzs vetélkedik érte, miután nemrég aranylelőhelyet találtak rajta.

Egyes alpinisták a "föld koronájához" számítják az ausztráliai Kosciuszko-csúcsot is (2234 m). Cichy ezt is megmászta tavaly márciusban egy sarkkutatóval, Marek Kaminskivel, aki arról híres, hogy ugyanabban az évben jutott el az Északi- és a Déli-sarkra is.

Vita van a kaukázusi Elbrusz körül: egyesek szerint ez Európához tartozik, mások viszont úgy vélekednek, hogy Ázsia része, az öreg földrész legmagasabb csúcsa pedig a Mont Blanc (4807 m). Cichy ez utóbbit háromszor mászta meg 1973-ban.

Mount Everest: minden mászó álma

A világ első alpinistája, aki 1986-ban megszerezte a "föld koronáját", a kanadai Pat Morrow volt, őt követte az olasz Reinhold Messner. A mai napig már ötven különböző nemzetiségű alpinistának sikerült ez a teljesítmény.

Leszek Cichy 48 éves, Varsóban lakik, nős, két gyermeke van. Egy társával neki sikerült először feljutnia - még 1980-ban - télen a világ tetejére, a Mount Everestre. Végzettsége szerint földmérő mérnök, 1970 óta foglalkozik hegymászással. 1993 óta a bankszakmában dolgozik, 1995-től a Lengyel Alpinista Szövetség elnöke.

(MTI)

Ajánló:

A felfedezők klubja a neten