Vágólapra másolva!
Kétszáztizenöt éve, 1786. augusztus 8-án jutott fel elsőként a francia Balmat és Paccard "Európa tetejére", a Mont Blanc csúcsára. A Fehér Hegyet - amely nevét 100 négyzetkilométer területű gleccsereiről kapta - 1742-ben minősítette először P. Martel Európa legmagasabb pontjának.

Saussure aranyaiért indultak útnak az első hegymászók
Mont Blanc






Naplemente a Mont Blanc-nál

Paccard-t elfelejtették, ám a későbbi kutatások során megtalálták a kéziratát, s azt is tudjuk, hogy 1794-ben Chamonix polgármesterévé választották. Balmat-t, akit Savoya uralkodója nemesi rangra emelt, 72 éves korában holtan találták a hegyek között, valószínűleg meggyilkolták. Ő vitte fel a csúcsra huszadmagával Saussure-t is 1787-ben, aki ott tudományos kísérletek sorát végezte el - a légnyomás alapján 4807 méterben állapította meg "Európa tetejének" magasságát, ez a mai hivatalos érték is. Saussure tovább tanított a genfi egyetemen, fő műve, a "Voyages dans les Alpes" (Utazások az Alpokban) négy kötetben jelent meg 1779 és 1796 között.

Ezután gyorsan nőtt a hegymászók és a Chamonix-ba látogatók száma, de a környék zárt jellege csak 1870 körül szűnt meg, amikor megépült az első út. Ma a vidék az Alpok egyik legnagyobb turistaközpontja, drótkötélpályákkal és télisport-létesítményekkel. A pásztorkodás eltűnt, a lavinaveszély azonban ma is fennáll. A hegy lapos tetején 1960-ban repülőgéppel is leszálltak, Paccard doktornak pedig szobra áll Chamonix-ben.

A 40 km hosszú Mont Blanc (Monte Bianco) Franciaország és Olaszország határán az európai észak-déli közlekedés nagy akadálya. Emiatt 1200-1300 m magasban 11.6 km hosszú közúti alagutat fúrtak alatta, melyet 1965-ben helyeztek forgalomba.