Vágólapra másolva!
Szombattól Balatonfüred ad otthont a magyar vitorlássport legnépesebb felnőtt hajóosztályában, a kalózban megrendezendő országos bajnokságnak.  

A versenyen az ország négy taváról, a Balatonról, a Fertő-tóról, a Velencei-tóról és a Miskolc melletti Mályi-tóról is érkeznek versenyzők. Számos külföldi versenyző - köztük a tavalyi Európa-bajnok - küldte el nevezését. Várhatóan 50 hajó áll rajthoz.

A bajnoki cím elnyerésére a Bódy Kornél - dr. Hajdú László páros a legesélyesebb, azonban erősebb szél esetén a Fluck Benedek - Székely-Gyökössy Szabolcs duó is joggal pályázhat az aranyéremre. A versenysorozat 7 futamból áll. Kedvező szél esetén a "kalózoknak" napi két futamot kell teljseíteniük, de a bajnokság kedvezőtlen (túl gyenge, v. erős) széljárás esetén is véget ér a jövő hét szerdán.

A kalózról

Hazánk legelterjedtebb vitorláshajója az egykoron német tervezésű, 10 négyzetméteres vitorlázattal rendelkező kalóz, mely ma minden kikötőben megtalálható. A méltán népszerű, legnépesebb hajóosztályban napjainkban kb. 100 hajóval történik versenyszerű vitorlázás, és kb. kétszer ennyi hajó a túravitorlázást, ill. a kedvtelésből történő hajózást szolgálja.

Forrás: ORIGO
A Kalóz


A könnyen szállítható hajókat leginkább a 20-50 év közötti korosztály kedveli, de a nemzeti bajnokságra a legnevesebb magyar vitorlázók is "átülnek" ebbe a hajóba. A női versenyzők számára külön bajnokságot is szerveznek a Balatonon. Látványos, színes félgömb alakú hátszélvitorláik tavaink megszokott, szemet gyönyörködtető jelensége.