Vágólapra másolva!
Két 7000 méter fölötti hegycsúcs meghódítására indulnak fiatal magyar hegymászók július 8-án, csütörtökön Budapestről - mondta el Simon Dávid, a túra egyik résztvevője kedden.

Hét amatőr hegymászó - hat fiatalember és egy lány - indul Kirgizisztánba, a Pamír-hegységben található, 7134 méteres Lenin-csúcsra Budapestről. A tervek szerint július 25-e és 30-a között érnek majd föl a csúcsra az amatőr hegymászók, akik valamennyien friss diplomások vagy végzős egyetemisták - mesélte a 25 éves Simon Dávid, az ELTE Természettudományi Karának biológia-fizika-angol szakos hallgatója.

Ehhez a túrához kapcsolódik a másik meghódításra váró hegy megmászása: két lány és hat fiú indul tovább Kínába, a 7546 méter magas Musztag Ata (Muztagata) csúcsra. Ha sikerül, több magyar kísérlet után ők érnek majd föl elsőként.

Ahhoz, hogy valaki 7000 méter fölötti hegycsúcsra merészkedjen, edzettség és magashegyi hegymászó tapasztalat szükséges - fejtette ki Simon Dávid, aki 10 éve kezdte a magashegyi túrázást. A most induló csapat minden tagja részesült alapfokú sziklamászóképzésben, majd Ausztriában vagy a Magas-Tátrában végzett magashegyi vagy jégmászó tanfolyamot, amely felkészíti a résztvevőket a magashegyi veszélyekre és azok elhárítására, valamint arra, hogy rutint szerezzenek, szervezetük akklimatizálódjon.

A hétfős csoport július 13-án érkezik meg a 3500 méteren fekvő alaptáborba, innen másnapra jutnak föl a 4400 méter magasban berendezett "előretolt alaptáborba" - magyarázta Simon Dávid. A Lenin-csúcsra a tervek szerint 10-12 nappal később jutnak föl, ez függ az időjárástól és az egyéni akklimatizálódástól.

"Nem biztos, hogy mindenki egyszerre jut föl a csúcsra, sőt, az sem, hogy fölér-e egyáltalán. Ez nagyon nagy teljesítmény" - hangsúlyozta Simon Dávid.

A csapatnak nincs szponzora, mindenki saját pénzéből fedezi a költségeket. Maga a túra az oltásokkal, a biztosítással együtt közel 300 ezer forintba kerül, ehhez jön még a felszerelésre fordított 50-150 ezer forint - tette hozzá a fiatal hegymászó, aki nagyon reménykedik abban, hogy mégis sikerül még támogatókat találniuk a nemes célhoz: ki akarják tűzni a magyar zászlót a kirgizisztáni és kínai hegycsúcsra.