Vágólapra másolva!
Tizenöt éve, hogy a gombfoci - asztali-labdarúgás néven - sportággá tudott válni, most viszont nevet változtatott. A jelenleg egyetlen hivatalosan elismert magyar eredetű sportág új neve szektorlabda, amely soron következő, sorrendben harmadik világbajnokságának, október 2-4-e között a Papp László Aréna ad otthon.

A III. szektorlabda-világbajnokságot megelőző napon - október 1-én - talán még a vb-nél is nagyobb jelentőségű eseményre készülnek a gombfoci szerelmesei és a téma iránt érdeklődők. Délelőtt 10 órakor kezdődik a vb helyszínén a Nemzeti Játék- és Sportkonferencia. Az összegyűlt közéleti személyiségek, történészek, tudósok, sportvezetők, művészek, újságírók arról vitatkoznak, vajon lehet-e magyar nemzeti játéknak tekinteni a gombfocit, illetve nemzeti sportágként számon tartani a szektorlabdát.

A világon jelenleg 22 országban ismerik és játsszák valamilyen szinten a szektorlabdát. A gombfoci a Kárpát-medence területén őshonos, ebből következően az itt lévő országok mindegyikében aktív gombfoci-élet folyik és természetesen ezen országok a szektorlabda-válogatottjai a legerősebbek. Az említett 22 ország közül 15 ország 60 versenyzője vesz részt a mostani világbajnokságon.

Az esélyeket latolgatva a magyar csapatnak jó reménye van arra, hogy megvédje világbajnoki címét. Egyéniben már nem ilyen egyértelmű a helyzet, több trónkövetelő jelentkezett azóta, hogy a magyar világbajnok, Szendrey Tibor abbahagyta a játékot.

Közülük a marosvásárhelyi Pákai György nyert már egyéniben Európa-bajnokságot, de a Magyarországon tanuló (és játszó) szintén marosvásárhelyi Mártonfi István is képes világszínvonalú teljesítményre.

Rajta kívül a vajdasági Kovács József és Börcsök László, valamint a magyar csapat mind a négy tagja esélyes lehet a világbajnoki címre. Új színfolt a páros kategória, ahol mérkőzés közben a két-két versenyző rövid taktikai tanácsokkal is segítheti egymást, amit a nézők is hallanak. Ettől még érdekesebbé, érthetőbbé, világosabbá válik, hogy mi miért történik a pályán, illetve a gólokon kívül az egyes mezőnyjátékbeli megoldások szépsége látható lesz a laikus közönség számára is.

Az Arénában a nagyszámú versenypálya közül az egyiket lelátóval veszik körül a rendezők, amelyen egyszerre 100 főnyi közönség foglalhat helyet. Ez lesz a centerpálya, ahová mindig az adott forduló várhatóan legszínvonalasabb, leglátványosabb mérkőzését játsszák. A centerpályánál helyet foglalók óriás kivetítőn is láthatják a mérkőzésen történteket.

Azok számára, aki a gyors labdát nem tudják figyelemmel kísérni, minden egyes kapura lövést lelassítva visszajátszanak. A verseny három napján folyamatos élő közvetítés is lesz a helyszínen. A kommentátorok rengeteg érdekes információval, szabálymagyarázattal, versenyzőkről elmondott érdekességekkel, humorral teszik még szórakoztatóbbá, illetve közérthetőbbé a látottakat. A versenyteremben pedig megtekinthető lesz a sportág 100 éves történetét bemutató gombfoci-történeti kiállítás.