Vágólapra másolva!
Alig öt esztendeje indult útjára Magyarországon a strandsportok újabb válfajának, a strandkézilabdának őrülete, a magyar férfi és női válogatott máris kiharcolta világbajnoki szereplését. A vébére Egyiptomban kerül sor, kis szépséghiba, hogy a november 26-án rajtoló eseményről még semmi sem tudható. Még a sorsolás sem.

Strandkézilabda-galéria

A tradicionális teremsportok nyári válfajainak első hírnöke, a strandröplabda az 1920-as években született Kaliforniában, s 1996 óta már olimpiai versenyszámnak számít. Ezt a sikert egyelőre nem tudta megközelíteni a többi őrület, ám a homokfoci mellett egyre nagyobb teret nyer magának a strandkézilabda.

A sportág az 1990-es évek elején alakult ki Olaszországban, s 1999-ben indult útjára hazánkban. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége Sinka László főtitkár javaslatára 1999-ben hozta létre a strandkézilabda-bizottságot, amelynek vezetésével Firnicz József testnevelő tanár sportmenedzsert bízta meg. A lelkes "csapat" nagy ambícióval kezdte meg a sportjáték széles körű megismertetését és elterjesztését.

Már a megalakulás évében, 1999-ben kiírta az első országos bajnokságot, amelyen 62 csapat vett részt. A népszerűségre jellemző, hogy a szám egy évvel később már két és félszeresére nőtt. A kezdeti regionális tornákból fejlődött ki 2003-ra a pénzdíjas Magyar Kupa, amelyen már több profi kézilabdázó is részt vett. A válogatott 2002-ben és 2004-ben részt vett a spanyol-, illetve törökországi Európa-bajnokságon, s ott lesz Egyiptomban is az első vébén.

Az első strandkézilabda-világbajnokságra impozáns helyen, az egyiptomi Hurghadában, az El Gouna Beachen kerül sor. Összesen tizenkét nemzet 17 válogatottja kvalifikálta magát az eseményre.

A férfiaknál Magyarország mellett Oroszország, Törökország, Brazília, Omán, Egyiptom, Brunei, Ukrajna és Horvátország szerepel, a női mezőnyben a magyarok riválisa, az orosz, a horvát, a brazil, a japán, a hongkongi, az olasz és a török csapat lesz.

Néhány szabály
A speciális, 27x12 méteres pályát legalább 40 cm mély homoknak kell borítania. A kapuk két méter magasak és három méter szélesek. A mérkőzés két félidőből áll, ám nem az összgólkülönbség számít, a két játékrészt ugyanis önállóan kell értékelni. Amennyiben a félidő végén döntetlen az állás, aranygól dönt a győztesről.

Ha mindkét félidőt ugyanaz a csapat nyeri, 2-0 a eredmény, ellentétes siker esetén döntő "szettre" kerül sor. Egy csapat maximum nyolc játékosból állhat, a pályán egy időben három mezőnyjátékos és egy kapu tartózkodhat. Cserélni bármikor, bármennyiszer lehet, persze csak is a kijelölt cserehelyen.

az eddigi Európa-bajnokságok végeredménye
férfiak
2000 Gaeta (olasz)
1. Fehéroroszország, 2. Spanyolország, 3. Ukrajna

2002 Cadiz (spanyol)
1. Spanyolország, 2. Oroszország, 3. Fehéroroszország, ... 15. Magyarország

2004 Alanya (török)
1. Oroszország, 2. Németország, 3. Törökország... 6. Mgyarország

nők
2000 Gaeta (olasz)
1. Ukrajna, 2. Németország, 3. Oroszország

2002 Cadiz (spanyol)
1. Oroszország, 2. Törökország, 3. Jugoszlávia... 12. Magyarország

2004 Alanya (török)
1. Oroszország, 2. Horvátország, 3. Németország,... 7. Magyarország.