Vágólapra másolva!
Újabb világ körüli útra indult helyi idő szerint hétfő este a kansasi Salinából Steve Fossett milliomos: ezúttal szuperkönnyű sugárhajtású repülőgépen egyedül kísérli meg körberepülni a Földet.

"Jól vagyok, jól érzem magam. A ma éjszaka hosszú lesz, s az lesz a holnapi nap is" - mondta újságíróknak Fossett, mielőtt felszállt volna GlobalFlyer Virgin Atlantic nevű gépével.

Ha a kísérlet sikerül, Fossett lesz az első, aki hatvanévesen egyedül, leszállás és üzemanyag-felvétel nélkül kerüli meg a Földet. Ahhoz, hogy a Nemzetközi Repülő Szövetség hitelesítse rekordját, Steve Fossettnek ugyanarról a repülőtérről kellett indulnia, ahová megérkezik, át kell repülnie valamennyi délkörön, és legalább 36 787,559 kilométert kell megtennie a Ráktérítő mentén.

A gép a tervek szerint 13 000 méteres magasságban repül óránkénti mintegy 460 kilométeres sebességgel, Chicago, Toronto, London, Párizs, Kairó, Bahrein, Kalkutta, Sanghaj, Tokió, Honolulu és Los Angeles útirány szerint. A repülés alatt Fossett az amerikai űrügynökség, a NASA által rendelkezésére bocsátott rendszer segítségével szinte állandó kapcsolatban áll Salinában tartózkodó csapatával. Útján egy másik repülőgép kíséri, hogy beszámoljon a hőstettről és szükség esetén segítséget nyújtson.

Steve Fossett intenzív fizikai és szellemi felkészülés után szállt be a pilótafülkébe, ahol több mint három napot tölt. Miután a gépen nincs jégmentesítő berendezés, a pilótának figyelembe kell vennie az időjárási körülményeket a fel- és leszálláskor. Ez utóbbit két ejtőernyő is segíti majd. A startot az év eleje óta többször elhalasztották a kedvezőtlen széljárás miatt. A gépet Burt Rutan mérnök, az első magán űrrepülőgép, a SpaceShipOne és a Voyager űrszonda alkotója tervezte.

A rekordkísérlet harmadik frontembere Richard Branson, aki több korábbi rekordkísérletben is Fossett segítője volt. Ő a GlobalFlyer másodpilótája, s az ő cége, a Virgin Atlantic Airways légitársaság finanszírozza a mostani kísérletet. Wilay Post volt az első pilóta, aki 1933-ban hét nap alatt, számos leszállással repülte körül a Földet. Az első leszállás nélküli repülést a Jeana Yeager-Dick Rutan (a GlobeFlyer tervezőjének fivére) alkotta kettős hajtotta végre 1986-ban.

A leszállás nélküli világ körüli út rekordján kívül Fossett még több más rekordot is fel kíván állítani, közöttük a sugárhajtású repülőgépek távolsági rekordját is meg kívánja dönteni. A jelenlegi rekordot - több mint 19 311 kilométer - egy B-52-es bombázó állította fel 1962-ben.

Fossett volt az első, aki egyedül repülte körül a Földet léghajón 2002-ben, hat sikertelen kísérlet után.