Vágólapra másolva!

Teljesítmény és túra, azaz a Kinizsi százas

A magyarországi teljesítménytúrák kétségkívül legnépszerűbbje a legendás Kinizsi százas. A túrát a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Magashegyjáró Szakosztálya rendezi, idén már 25. alkalommal.

Az útvonal lényegében az első 10 év nyomvonalán vezet. Az időpont, mint minden évben, május utolsó teljes hétvégéje. A túra nevében szereplő távot 24 órán belül kell teljesíteni, ami nyugodtan nevezhető halálos küldetésnek. A szintidőből kicsúszók nem részesülnek díjazásban, nekik csak a virsli marad vigaszdíjul a célban.

A kiindulópont a csillaghegyi HÉV-állomás, ahol a rajt általában a megálló mögött, a strand kerthelyiségében található. Nevezni a helyszínen lehet. Azon a reggelen mindig másképp fest a táj. A helyi erők csodálkozó, de elismerő pillantásokat vetnek a gyakran spéci ruhákba öltözött adrenalinhuszárokra, akik persze szívesen pózolnak a "nagy kalandozó és rettenthetetlen túrázó" képében. Furcsa és eléggé kontrasztos látvány, érdemes megnézni egyszer!

A póz az indulók zöméről már az első ellenőrző pontig lehervad, mert addig a természet az ő szigorú igazságosságával megmutatja, hogy ki az igazán felkészült sportoló (kiváltképp, ha még eső is sanyargatja az indulókat). Nincs az a valóságshow, amely ennél igazibb lenne! A készülődés hetekkel, hónapokkal előtte elkezdődik. Jó esetben. A komolyabb indulók gyakorta túráztatják magukat előtte, aki teheti, kisebb adagokban ugyan, de bejárja a terepet. Sokan helytelenül (s abszolút felkészületlenül) csak a rajtban látják jónak megismerni az útvonalat!