Vágólapra másolva!
Szomorú vége lett az egykor a Vörös-tenger vizeit hasító Lady Sarah szafarihajó balesete utáni hercehurca. A kiemelési munkálatok körüli fejleményekről eddig nem lehetett hallani, most viszont első kézből, a mentéssel megbízott személytől értesültünk a történet végéről.

A 35 méter hosszú luxus szafarihajó tavaly szeptemberben egy korallzátonyra futott. A hajót üzemeltető társaság a mentésre a több sikeres hajómentést teljesítő, portálunknak nyilatkozó M. Salamat kérte fel, aki azt egyéb elfoglaltságai miatt csak egy héttel később tudta elvállalni.

Az üzemeltető emiatt saját akcióba kezdett, és a megfeneklett hajót megpróbálták levontatni a zátonyról. Sajnos a hajó testén tátongó lék és a vontatás során szerzett további sérülések miatt a hajó a mentési kísérlet során elsüllyedt.

Mr. Salama szerint a tulajdonos komoly hibákat követett el a mentés során, elsősorban akkor, amikor a hajó értékének tetemes részét képező motorokat, kompresszorokat, hajózási műszereket és egyéb értékes felszerelési tárgyakat nem szerelték ki a mentési akció előtt, így azok is odavesztek.

Fotó: Ruprecht Vilmos



Szintén hiba volt a hajó levontatása, ilyen esetben szerencsésebb nagy teherbírású ballonokkal megemelni a megfeneklett hajót, és elvontatni vagy a helyszínen lebegőképessé tenni.