Vágólapra másolva!
A sporton keresztüli diplomácia egyik legsikeresebb példája az "indo-pak" krikettcsata. Ennek példáján felbuzdulva a két ország közösen készül meghódítani a világ második legmagasabb csúcsát, a K2-t. A legmagasabbat túl könnyűnek tartják.

India és Pakisztán konfliktusa fél évszázada tart. Amikor 1947-ben India kivívta a függetlenségét és elszakadt a brit birodalomtól, Kasmir helyzete tisztázatlan maradt. Pakisztán és India is igényt tart a területre, és az ellenségeskedés a két nukleáris hatalom között azóta is tart. Az utóbbi időben javulóban van a viszony, köszönhetően részben a krikett-diplomáciának. A két ország válogatottja közötti krikettmeccs volt ugyanis az első, nagy médiajelentőséggel bíró esemény, amely közelebb hozta egymáshoz a két ország lakosságát.

Hasonló célzattal szerveznek jelenleg egy közös pakisztáni-indiai hegymászó expedíciót a K2-re. A világ második legmagasabb csúcsa, a 8611 méter magas K2 Pakisztánban található, a kínai határ közelében. Az expedíciót szervező hegymászók és hivatalnokok több okból döntöttek a K2 mellett a 14 darab 8000 méter feletti csúcs között "válogatva". Ezek egyik legfontosabbja az a vélekedés, hogy az Everest már "túl könnyű", fizető vendégek is feljuthatnak hegyi vezetőkkel, a K2 viszont talán a legtechnikásabb, és az eddig feljutott hegymászók száma sokkal kisebb, mint az Everest esetében.

A tervek szerint mindkét országból 6-8 hegymászót választanak be a "válogatottba". Valószínűnek tűnik, hogy mindannyian a két ország katonaságából kerülnek majd ki. A kiválasztottakat ezek után együtt fognak "edzőtáborozni", hogy szokják egymást, és 2006 nyarán vágnak neki annak a csúcsnak, ahova idén egyetlen hegymászó sem jutott fel.