Vágólapra másolva!
Az Eseményhorizont égisze alatt Klein Dávid 2006-ban arra készül, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül érje el Földünk legmagasabb pontját, a Mount Everest (8850 m) csúcsát.

Klein Dávid öt 8000 méter feletti csúcs megmászásával próbálkozott eddig. Az Everesttel kétszer is. Két 8000 méter feletti csúcsot ért el. (Broad Peak, 2000; Everest, 2001 és 2005; Gasherbrum II, és I, 2003, GII csúcsot eléri; Cho Oyu, 2004, csúcs) A Mount Everesten 2005 tavaszán 8500 méterig jutott, amikor egy vihar miatt a visszafordulás mellett döntött. Az Eseményhorizont (EDGE 8000) vezetője, valamint számos magyar hegymászó expedíció vezetője, szervezője.

Az expedíció csapata

Március 16-án érkezik Magyarországra Klein Dávid jó barátja és mászó-társa, az amerikai Joby Ogwyn, a 8000 méter feletti hegyek megmászásának gyorsasági világrekordere - Klein Dávid az ő társaságában próbálkozik meg 2006 tavaszán az Everest csúcsának oxigénpalack nélküli elérésével.

Joby Ogwyn eddig hat nyolcezer méteres csúcs megmászásában vett részt, és négynek a csúcsára jutott fel. (Everest 1999, csúcs; Lhotse 2001, csúcs; Makalu 2004, csúcs; K2 és Broad Peak 2002, visszafordul; Cho Oyu, 2004, csúcs, Klein Dáviddal.) 1999-es csúcsmászásával ő lett a legfiatalabb állampolgára az Egyesült Államoknak, aki feljutott a világ tetejére. Dokumentumfilmeket forgat és irányítja saját produceri irodáját, az Action Plan-t. Így az expedíció nevében és résztvevői által is egy amerikai-magyar expedíció lesz.

Tibeti oldal

A Mount Everestnek (8850 m) két úgynevezett "normál" útvonala alakult ki. Az első (bizonyított) megmászás 1953-ban sikerült, Nepál felől. Ezt az útvonalat Déli-nyereg útvonalként szokás emlegetni. (Dávid 2005-ben ezzel az útvonallal próbálkozott.) A korai expedíciók (jórészt angol csapatok a XX. század második évtizedében) Tibet felől közelítették meg a csúcsot, a hosszabb, monotonabb, szelesebb, de kevesebb technikai nehézséget támasztó Északi-nyereg útvonalat követve. Joby és Dávid ez év tavaszán ezzel az útvonallal próbálkozik majd.

Az expedíció korábban indul

Az AHICO Everest-expedícióra a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor, és nagyjából 2 hónapot vesz majd igénybe. A tervek szerint a kétfős csapat április 7. helyett március 31-én indul, így a csúcstámadás időpontja május 11. és 22. között várható. Az időpontok a körülmények függvényében változhatnak. Június első felében azonban már mindenképpen hazaérkezik a csapat. Az expedícióról dokumentumfilm is készül.

2002-ben Erőss Zsolt remek sportteljesítménnyel elérte a Mount Everest csúcsát, ő azonban a csúcsmászás során oxigénpalackot használt. Az Everestet eddig hozzávetőleg kétezerszer mászták meg. A mászások nagyjából 5-6%-a született palackozott oxigén használata nélkül.