Vágólapra másolva!
Guinness-rekordra készül hat elszánt "golyóbűvölő", a pétanque játék megszállottja. Július 15-én, szombaton reggel hatkor kezdik a partikat, a kitűzött cél 40 óra folyamatos játék.

A pétanque a világ egyik legrégibb golyójátéka, 1910 óta űzik versenyszerűen. Magyarország első pétanque-rekordkísérletének helyszíne a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő területe lesz.

A szabályokhoz nekünk kellett igazodnunk, mivel ilyen rekord már létezik: németek tartják 36 óra 2 perccel - mondta Janzsó Gábor, az egyik versenyző.

A megmérettetésen két páros küzd egymással, mindkét oldalon egy-egy cserejátékossal. Horváth Krisztián, Janzsó Miklós, Janzsó Gábor, Kasza Gyula, Sinka Tiborné és Süle Miklósné a Sárvári Sakk Klub pétanque-szakosztályának tagjai.

A csapat már javában készül a rendkívüli megmérettetésre, az edzések mellett fitneszteremben javítja állóképességét.

A szabályok szerint minden egy óra aktív játék után 5 percet pihenhetnek a csapattagok, de a pihenőket össze lehet vonni, így három óra után 15 percet "vehetnek ki".

A rekordkísérlet teljes ideje alatt ugyanannak a két csapatnak kell játszania egymás ellen; a játszmában részt nem vevő játékosnak is folyamatosan a pálya mellett kell lennie (kivéve az 5 perces kényelmi pihenőt). Az étkezéseket is a pálya mellett kell abszolválni.

A maratoni küzdelem feltételei között szerepel a kötelező orvosi ügyelet, jegyzőkönyvvezetés és független tanúk jelenléte. Utóbbiak négyórás "műszakokban" váltják egymást.

A szervezőknek "bizonyítékokról" is gondoskodniuk kell. Ilyen a videofelvétel az esemény elejéről és a végéről, amelyeken látszania kell egy órának a képernyőn, de ez nem lehet a kamera beépített órája.

A rekordkísérlet idején tíz-tíz jegyzőkönyvezető és orvos, húsz független tanú és a technikai személyzet segíti a sárváriakat, hogy csak a játékra koncentrálhassanak.