Vágólapra másolva!
A pókember létezik. Alain Robert-nek hívják, 44 éves, 163 cm magas, 50 kiló. Csupasz kézzel, biztonsági eszközök nélkül mászott fel a világ hatvan leghíresebb felhőkarcolójára.

Legendája ellenére nős, három gyermeke van. Hatvan százalékos rokkant, szédül, mert 1982-ben két alkalommal is leesett egy 15 méter magas szikláról. Öt napig kómában volt, eltört az orra, a csuklója, a medencéje, a sarka és a koponyája is megsérült. A makacs dijoni azonban nem adta meg magát. 1994 óta a hegyek helyett a felhőkarcolókat célozza meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ma a buildering elterjedt sportág. És nemrég született egy újabb, a parkour, amelynek lényege, hogy mászással, futással, ugrással kell a megadott városi célt elérni. Akciófilmbe illő látvány, amikor művelője falra mászik, egyik tetőről a másikra ugrik, de állítólag segít a mindennapi életben a gyors döntések meghozatalában. Tíz évvel ezelőtt azonban kevés olyan őrült volt, mint Robert, aki tiltott mászásai miatt több börtönnek is lakója volt. Tokióban 1998-ban a Simuku Center Building például 23 napi elzárásba került neki. Gyakran humanitárius okok miatt végzi nyaktörő mutatványait. 1999-ben a párizsi Concorde-téri obeliszket Pierre abbé, a Dalai Láma és Che Guevara tiszteletére mászta meg. 2003-ban az Eiffel-torony tetejére tűzte ki háborúellenes transzparensét.

1997-ben a 451 méteres Kuala Lumpur-i Petronas-tornyokon végrehajtott bravúrja olyan visszhangot váltott ki, hogy a borneói Sabah-alapítvány meghívta székhelye felhőkarcolójának megmászására. Az eseményen, amelyet 15 ezer ember nézett meg, az alapítványnál 150 ezer euró gyűlt össze. A legnagyobb sikere az Abu Dzabi nemzeti bank meghódítása volt: százezren nézték.

"Az ember maga állítja fel a saját korlátait, de mindenkiben megvan az erő, amellyel át tudja lépni azokat. Elég megtalálni és fejleszteni ezt az erőt" - írta önéletrajzi könyvében a Spidermanben. Csak azt sajnálja, hogy a New York-i ikertornyokra már nem juthat fel...