Vágólapra másolva!

A Millenniumi Mount Everest-expedíció feljebb jár, ha marad a viszonylag jó idő, szombaton felérhet a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborba, és a jövő hét közepén a 8850 méteres csúcsra. Csütörtökön már 7800 méteres magasságban voltak, aztán jött a hó. A tervek szerint több hullámban indulnak az Everestre, az elsőben vannak a legképzettebb hegymászók, Erőss Zsolt, Keresztesi Koppány és Mécs László. A millenniumi expedíció észak felől, a tibeti normál úton halad felfelé.

A másik csapat, az Everest-Lhotse - más néven Explorer - expedíció tegnap 6000 és 6400 méter, vagyis az alaptábor és az előretolt alaptábor között járhatott. Ez a csapat a technikailag nehezebb keleti oldalon közelíti meg a csúcsot, és október végére tervezi a feljutást. Kérdés, hogy lesz-e elég ideje, ugyanis egyes vélemények szerint október 15-20-a után jön az igazán rossz idő, akkor már nemigen lehet megmászni a Mount Everestet - legalábbis a statisztikai adatok ezt mutatják. Pataki Ákos, az Explorer itthoni háttércsapatának vezetője bízik abban, hogy kitart a hónap végééig a jó idő; korábban a monszun is késett egy hetet, jó esély van tehát arra, hogy a szárazabb idő is tovább marad egy héttel.

A csapat most az egyszer már bejárt, de azóta behavazott utat tisztogatja, vagyis használhatóvá teszi a korábban felerősített köteleket, aztán kiépíti 6100 méteren az 1-es tábort. A múlt héten már feljutottak oda, de a sátrakat nem verték fel. Ahogyan Pataki mondja, a legnehezebb szakaszon, egy meredek, törős sziklafalon már átjutottak, de vár még rájuk néhány kegyetlen erőpróba. Ráadásul ez a társaság úgy harangozta be az expedíciót, hogy az Everest mellett felmászik a szomszédos csúcsra, a Lhotséra is, ami világszenzáció lenne, mert ez a kettős csúcshódítás még senkinek sem sikerült. Vannak hazai szakértők, akik erősen kételkednek a vállalkozás sikerében. Igaz, idehaza már az is éppen elég nagy szenzáció lenne, ha "csak" a világ csúcsára, az Everestre jutna fel akár egyvalaki a két expedíció tizennégy tagja közül. Ott ugyanis még soha nem járt magyar hegymászó.

Kósa Tamás

Korábban: