Vágólapra másolva!

Műcsalikkal a jó kapásért

Pilkerek

A műlégy

Népszerű eszköz még a körforgó villantó. A kanál fémhuzal körüli pörgése okozza a víz rezgését, amely aztán támadásra ösztökéli a ragadozó halakat. A villantóknál nem csak a mozgásuk, hanem színük is döntő fontosságú lehet. Zavaros vízben amúgy is nehezebb halászni, de ilyenkor segíthet, ha fényesre krómozott vagy polírozott fajtát használunk. Ezzel szemben tiszta, áttetsző vízben a matt és sötét villantók hozhatnak jó kapást. Nemcsak a víz színe, hanem a fényviszonyok is befolyásolhatják választásunkat. Szürkületben, felhős vagy ködös időben érdemesebb csillogóbb, szikrázó napsütésben pedig sötétebb csalit használni. A bikáknál már tesztelt piros szín a ragadozó halaknál is beválik. Egy horogra kötött piros bojt vagy toll igencsak feltüzeli egyes ragadozók vadászösztönét.

Persze nem csak a külső teszi a jó villantót! Egy jó körforgónak már a vontatás megkezdésekor el kell kezdeni pörögni, nem jó, ha rángatással kell erre ösztönözni. Egy másik követelmény, hogy minél kisebb mértékben csavarja meg a horgászzsinórt. Ez már csak gazdasági megfontolásból is fontos, hiszen az erősen csavaró villantó jócskán megrövidítheti a damil élettartamát. Másrészt nem mindegy hogy hányszor kell kipörgetni a zsinórt ahelyett, hogy a zsákmányt lesnénk.

A wobbler

Végül szólunk még a műcsalik legifjabb képviselőiről, a twisterekről és a gumihalakról. Használatuk igen egyszerű, a hideg évszakban egy kellő gonddal összeállított felszerelés és egy megfelelően összerakott gumihal segítségével akár egy kezdő horgász is sikeres lehet. A megfelelő típus kiválasztását a fej súlya befolyásolja leginkább. Mivel a kapások legnagyobb része akkor várható, amikor a csali a fenékről elemelés után lebeg a vízben, ezért olyan fejet kell választani, amellyel az adott vízsebesség mellett a gumihalat még éppen le lehet tenni a fenékre.