ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Megvan Magyarország kedvenc könyve
2005. december 16., péntek, 11:24|Utolsó módosítás: 2005. december 16., péntek, 11:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye lett Magyarország kedvenc könyve 2005-ben - a csütörtök este zárult szavazás eredményét a Magyar Televízió élő adásában ismertették.


Forrás: MTI
Ajánlat
Udvaros megküzd Kulkával
Geszti Péter és Török Ferenc gittegylete
Ákost is figyeli a Nagy Testvér
Alföldi Róbert a legnagyobbakkal forgat
Képgaléria
A Pál utcai fiúk forgatása

Az 1984 forgatása


A Nagy Könyv olvasást népszerűsítő játék döntőjébe Gárdonyi Géza és Szabó Magda regénye mellett, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve jutott be; a legkedveltebb olvasmányra sms-ben és telefonon, a műsor végéig lehetett voksolni.

Szabó Magda - akinek Abigél című regénye egyike volt a döntőbe jutott három könyvnek - a kórházból telefonon a műsor részvevőinek elmondta, hogy már jobban van. Az írónő szombaton keringési zavarok miatt váratlanul rosszul lett Palermóban, ahová azért érkezett, hogy átvegye Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerését, a Mondello-díjat Az ajtó című regényéért. Az írónőt hétfőn, katonai különrepülőgéppel hozták haza.

A műsorban - amelynek vendégei között volt Bozóki András kulturális miniszter, Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is - ismertették: az országos játékban a szavazatok száma, már az első fordulóban több volt, mint a mintául szolgáló BBC-műsorban. A februárban kezdődött mozgalomba - amelyben minden magyarul megjelent regényre lehetett voksolni különféle programokkal - 1400 könyvtár, 500 könyvesbolt, 1300 iskola kapcsolódott be.

A Nagy Könyv játék áprilisban zárult, első fordulójában, amikor ismertté vált a száz legjobb könyv listája, a csütörtöki végeredménnyel megegyező módon, az Egri csillagok lett a legnépszerűbb regény, amelyet A Pál utcai fiúk, valamint J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye követett.

Vizi E. Szilveszter a műsor végén azt mondta: időszerű a Gutenberg-galaxis reneszánsza, hiszen a könyv változatlanul nagyon fontos szerepet játszik az egyén fejlődésében. Az ember szinte együtt él és gondolkodik a szereplőkkel az olvasás heteiben; az olvasás tartós, a film ezzel szemben csak 1-2 órás, a nézőre kényszerített szerepeket kínáló élményt jelent. Harsányi László úgy nyilatkozott, még nem tudja, milyen formában lesz folytatása A nagy könyv programnak, a könyvtárakat mindenesetre szeretnék ellátni a legnépszerűbb olvasmányokkal.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!