ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Szigorúbb szinkron a sértő jelenetek kiszűrésére
2003. február 6., csütörtök, 14:40|Utolsó módosítás: 2003. február 6., csütörtök, 15:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Viasat3 tévé azt kéri a szinkronstúdióktól, hívják fel a figyelmet a külföldről vásárolt műsorok esetleg félreérthető jeleneteire. A csatorna így akarja elkerülni, hogy a Simpson család cigányokat sértő részéhez hasonló műsorok adásba kerüljenek.


A Viasat Hungária Rt. a jövőben mindent megtesz, hogy elkerülje a cigánysággal szemben sértő műsorok sugárzását - közölte a kisebbségi ombudsmannal a csatorna vezérigazgatója. Alex Mcdevitt levelével Kaltenbach Jenő ajánlására reagált, amelyben a biztos előítéletesnek találta a Simpson család egy nyáron sugárzott epizódját.

A Simpson család augusztus 17-én leadott részében az egyik rajzfilmfigura "megiszom a véredet" felkiáltással bizonyítja cigány származását az őt erre kérő iskolai felügyelőnek, aki határesetet állapít meg, majd elfogadja az "érvelést". A Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman egy magánbeadványt követően indított vizsgálatot, amelyben megállapították: az említett epizód azt sugallja, hogy a romák nem képesek megfelelni a társadalmi elvárásoknak, ezért az alkalmas a hazai cigányokkal szembeni előítéletek erősítésére, és sérti a méltóságukhoz fűződő személyiségi jogukat is.

Nyerjen Twin Peaks-relikviákat

Játsszon Twin Peaks-játékunkon, nyerjen DVD-t és más relikviákat!


Játsszon velünk!


A levél szerint a műsort sugárzó Viasat3 felelőssége még akkor is megállapítható, ha a kifogásolt rész az eredeti angol változatban is szóról szóra ugyanaz, mert Kaltenbach szerint a szinkronban éppen tompítaniuk kellett volna a sztereotip kifejezéseket. Az országgyűlési biztos a médiatörvény faji diszkriminációt tiltó bekezdése alapján figyelmeztette a tévécsatornát, a jövőben úgy kössenek szerződést a szerzőijog-tulajdonosokkal, hogy kihagyhassák az emberi méltóságot sértő, előítéletkeltő jeleneteket, vagy legalább a fordítás során vegyék figyelembe ezeket a szempontokat.

Alex Mcdevitt, a Viasat3 vezérigazgatója közölte, hogy nem állt szándékukban "faji megkülönböztetési kérdésekben állást foglalni", a hazai cigánysággal szembeni előítéleteket erősíteni. A vezérigazgató azt ígérte, ezentúl egyeztetnek a szinkronstúdiókkal, hogy hívják fel a figyelmet az esetleg félreérthető jelenetekre.

(Roma Sajtóközpont)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!