ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A Nagy Könyv: négyezer regényre szavaztak eddig
2005. április 11., hétfő, 14:53|Utolsó módosítás: 2005. április 11., hétfő, 15:15

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az internetes szavazás lehetősége még április 22-ig rendelkezésre áll, de egyre közeledik április 23-a, amikor a Top 100-as listát élő, televíziós adásban nyilvánosságra hozza az MTV.


Robinson bizonyára ott lesz a százban.
Ajánlat
Az MTV honlapja
A Nagy Könyv
Ajánlat
Itt lehet könyvet rendelni!

Április 22-én este kilenckor kezdődik a következő, kétestés forduló, ekkor jelentik be, mely 150 regény jutott be a legjobbak közé - tudta meg az [origo] Sipos Pál főszerkesztőtől. Ekkor 75 magyar és 75 külföldi mű címe derül ki, ez a lista pedig több napilapban is megjelenik másnap. A szombati műsorban aztán kiderül, hogy melyik a magyarok kedvenc száz regénye, de a listát ekkor csak a címek szerinti abc-sorrendben teszik közzé.

"Valószínűleg három műsorvezetőnk lesz szombat este, neveket még nem mondhatok, de a legjobbakat próbáljuk megtalálni. Százötven neves vendéget várunk a műsorba. Ekkor nem csak a legjobb száz címe derül ki, hanem a 101. és a 200. hely közt végzett művek listájára is fény derül" - mondta Sipos Pál.

A www.anagykonyv.hu oldalon leadott szavazatok száma már múlt hét közepére meghaladta a 40 ezret: ez az időarányos eredmény minden várokozást felülmúl, hiszen a The Big Read (BBC) program első fordulójában beérkezett összes szavazat - a szavazólapokkal együtt - 140 ezer volt, és mint az köztudott, Nagy-Britannia jóval nagyobb népességgel rendelkező ország, mint hazánk.

Bár a Top 100-ra vonatkozóan az illetékesek még nem adhatnak ki semmilyen regénycímre és szerzőre vonatkozó információt, néhány érdekes adatot már lehet tudni:

- Jelenleg összesen 3815 könyvre érkezett szavazat, mely azt mutatja, hogy az olvasást szerető magyar lakosság érdeklődése szerteágazó.
- A külföldi és magyar regényekre leadott voksok száma nagyjából egyenlő.
- Jó hír, hogy a "nagy klasszikusok" mellett a listán szerepel jó néhány kortárs magyar író regénye is.
- A fiatal korosztály olvasásszeretetére, valamint az iskolák mozgósító erejére következtetnek az irodalmárok a listán található ifjúsági regények számából.
- A honlap napi átlagos látogató száma márciusban közel 4500 volt, az olvasókörök száma 900, továbbá 679 különböző fórumon vitatkoznak, barátkoznak, vetélkednek az olvasók.

A programhoz csatlakozott iskolák és könyvtárak (közel 3000 intézmény) a szavazatok gyűjtése mellett lelkesen belekezdett  nagy könyves programok szervezésébe is, melynek köszönhetően ANagy Könyv egyre inkább országos, sőt a határokon túlmutató mozgalommá nő. Erdély minden magyarlakta megyéjében elindult ANagy Könyv népszerűsítési akció, szavazni lehet az újságokban megjelent kivágható és a könyvtárakban, könyvesboltokban található szavazólapokon is. 

Népszerűek ANagy könyv "egypercesei", melyekben neves közéleti személyiségek beszélnek kedvenceikről. A rövidfilmek nézettsége nem csupán a tv-ben haladja meg a csatornaátlagot, de a honlapon lévő filmeket is sokan megnézik, letöltik. Izgalmas újdonságokat igérnek az április 23-i Top 100 show-műsorra - ám a részletek még nem nyilvánosak.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!