ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

LSD a kakaóba
2005. október 14., péntek, 13:40|Utolsó módosítás: 2005. október 14., péntek, 14:14

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szinte mindenki emlékszik Jamie és a csodalámpára. Egyúttal senki sem emlékszik Jamie és a csodalámpára. Mindenkinek beugrik pár név, pár villanás a főcímből - a többi néma csend. Mostanáig.


Pszicho-trip Kakukkországba 1/2. oldal >>

http://www.thechestnut.com/jamie.htm
Ajánlat
A dalszöveg, sok képpel
Még több kép
Többet Jamie-ről
Ajánlat
Hallgasd meg a zenét!

Éjszaka a kertvárosban, a lakók villanyoltáshoz készülődnek. Hatéves forma, vörös hajú kisfiú fekszik az ágyban, nyakig betakarózva. Arcát csak az előtérből beszűrődő fény világítja meg. - Aludj jól, Jamie! - szól anya, majd becsukja az ajtót. A gyerekszoba elsötétül.

A Pink Floyd-os hangulatú, távolba révedős zongoraklimpírozás egyszeriben tempós rock and rollra vált. Jamie kipattan az ágyból, amely alól egy hálósipkás bobtail kutya mászik elő, szájában egy zseblámpával. Színes csillagok szikráznak fel, ahogy a kisfiú a lámpa fénykörével "lyukat vág" a padlóba, majd beugrik. Aztán csak csúsznak lefelé, körbe-körbe a hosszú színes csúszdán, stroboszkóp fények villognak, és szól a főcímdal: Jamie, Jamie, Jamie and the Magic torch.

1976-78 között összesen 39 epizódot vetítettek az angol Thames tévécsatornán, majd pár évvel később Magyarországon is. A csatornák örültek a különös és magával ragadó történetek sikerének, és nem gyanakodtak semmire. Utólag persze más a perspektíva: a Jamie sikerének titkát Kubiszyn Viktor így foglalja össze Drog és (kult)film című írásában: "a világok közti közlekedés látomásos bemutatása felkészíti a kisgyermekeket a felnőttkor kihívásaira: Kovács Attila kollégánk szerint a Jamie hatása az angol óvodásokra felért akkoriban egy 'LSD-t a kakaóba' kísérlettel is."

http://www.thechestnut.com/jamie.htm

A Jamie and the Magic Torch cím jól rezonál a Lucy in the Sky with Diamonds című Lennon-dalra és a Paff, a bűvös sárkány-ra egyaránt. Amit pedig nem lehet nem észrevenni, a Jamie és a Sárga tengeralattjáró szinte csereszabatos pop-art látványvilága: élénk szivárványszínek, különös félszerzetek, a Fred kapitányt megidéző Szám bácsi a piros "földalattrepülő masinával".

Az abszurd Jamie-történetek megálmodói, Brian Cosgrove és Mark Hall producerek, Brian Trueman író és narrátor, illetve Joe Griffiths zeneszerző - mindennek ellenére - korántsem kábszeres művészek. A Cosgrove-Hall cég jelenlegi legismertebb sorozata a Minimaxon futó komputer-animációs Noddy kalandjai játékvárosban, ami a világért sem értelmezhető másnak, mint bájos és tanulásos mesének. A Jamie-vel egyszerűen csak leképezték az enyhülő 70-es évek (hamis) szabadságérzését, ami világszerte a levegőben lehetett. Lásd az 1973-ban készült, színmagyar Mézga Aladár különös kalandjai-t, ami szintén jó adag pszichedelikus tartalommal bír.


1/2 következő oldal >>

1. Pszicho-trip Kakukkországba

2. Szuperkarakterek és sztorifoszlányokKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!