Elkészítési idő: 60 perc nettó, plusz az éjszakai pihentetés
Alapanyagok:
A piskótához:
A tojásokat kettéválasztom.
A sárgákhoz adagolom a cukrot és alaposan kikeverem, félreteszem.
Kemény habot verek a tojásfehérjéből, addig, amíg a felfordított edényben megmarad a hab. A felvert habot ráöntöm a sárgákkal elkevert cukorra és hozzászitálom a liszt felét. Határozott mozdulatokkal össszekeverem a tésztát, majd hozzáteszem a többi lisztet is, így könnyű, levegős tésztát kapok. A tésztát előmelegített sütőbe toljuk. A sütőajtót ne nyitogassuk ész nélkül, mert a hideg levegőtől összeesik a tészta.
A tortához:
A tortaforma aljába fektetem a piskótalapot., a forma oldalát is kibélelem piskótacsíkokkal.
A ricottát, a kandírozott gyümölcsökkel, a cukorral, rummal, vaníliával és a csokoládéval kikeverem, majd beletöltöm a formába.
A tetejére még egy vékony piskótalapot teszek, és egy éjszakát állni hagyom a hűtőszekrényben. A porcukorból, és egy kevés vízből mázat készítek, beborítom vele a tortát, és ha megszikkadt, tálalom.
Tanácsok: Ahhoz, hogy megállapítsuk, megsült-e a piskóta, ne bökdössük villával, tűvel, egyéb szerszámokkal: tegyük rá a kezünket és gyengéden nyomjuk meg - a kész piskóta visszarúg. Tortalapot 170-180 fokon, piskótalapot 160-170 fokon süssünk. A kész piskótát fordítsuk ki rácsra, azon hagyjuk kihűlni.