Piacfelmérés 1. rész - Hunyadi téri piac

Vágólapra másolva!
Mivel a jó alapanyagok beszerzéséhez nem árt egy jó piac, most induló sorozatunkban végigjárjuk Budapest fontosabb piacait, és felmérjük, hol, mit érdemes, mit lehet venni, vagy éppen mi az, ami miatt fölösleges kimenni, mert ugyanolyan, mint bármelyik boltban.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Talán a legkisebb területű piac a fővárosban. Hétköznap is nyitva van, bár akkor korántsem olyan gazdag a kínálat, mint pénteken és szombaton, mert hétfőtől csütörtökig főleg a zárt térben, a nagybaniról származó árut lehet kapni. A külső részen zöldségek, gyümölcsök, füstölt áru és házi sajtok, belül pár zöldséges, hentesek, savanyúságos. Hétvégén van tejes is, bár legutóbb a csarnok részen találtunk egy házitej-automatát, ami mellett kis műanyag üvegek voltak kitéve, azokba lehetett a friss tejet csapolni, elképzelhető, hogy rendszeresítik, és minden nap ott lesz. A Hunyadi téri a legcsaládiasabb hangulatú piac, részben a méretéből, részben abból a tényből kifolyólag, hogy az igazi termelők-kereskedők aránya az egész városban itt a legjobb. Ők a külső részen foglalnak helyet, az ottani zöldség és gyümölcskínálat megdöbbentően jó.

Forrás: Táfelspicc

Zöldségek: Budapest egyik, ha nem a legjobb zöldség és gyümölcskínálata található itt, úgy a különlegességek, mint a minőség tekintetében. A külső részen az idénynek megfelelő, éppen termő, itthon szinte sehol sem kapható alapanyagok is előfordulnak. Ott jártunkkor éppen több fajta paradicsom (koktél, ananász, lucullus, fekete, sárga, ökörszív), cukkini és padlizsán (több színben, fehér is!), sonkahagyma, mogyoróhagyma, ezüsthagyma, többféle görögdinnye (sárga- és piros belű is) cékla, bazsalikomok, rukola, de nem ám üvegházi, hanem szabadföldi volt a választékban. A külső, standos részen eddig nem volt problémánk a válogatással sem, egyszer sem fordult elő, hogy ránk szóltak volna, amiért magunk szerettük volna kiválogatni a gyümölcsöket, vagy zöldséget. Ez roppant fontos szempont, ezúton kérünk mindenkit, hogy ha olyan eladóval hozza össze a sors, aki nem engedi neki a válogatást (természetesen a józan ész keretein belül, nyilván senki nem akarja mondjuk az epret szemenként kiválogatni, azonnal fordítson neki hátat, és bármilyen termék vásárlása nélkül távozzon. A hazai piackultúra ebből a szempontból sajnos még némi javításra szorul, nagyon fontos lenne, hogy a sok esetben a kereskedelmi minimumot elsajátítani képtelen árusok egy kicsit észbe kapjanak. Zacskóért eddig külön fizetnünk nem kellett, kérés nélkül adják a nagyobb, füles változatot is, ha olyan mennyiséget veszünk. Az árusok nagy része termelő, pár áruval, nem a Nagybani piac egyenízű és egyenformájú választékát hozzák ki. Arról, hogy miért ilyen remek ez a piac, másik cikkünkben olvashat.

Forrás: Táfelspicc

Húsok: Tőkehúsok a csarnokban kaphatóak, főleg csirke, de van egy sertéses és egy vegyes, sertést és marhát is áruló hentes is. A kínálat nem túl nagy, de ami volt, az tetszetős. Érlelt marhát, T-bone-t nem találtunk, birkát, bárányt, kacsát és libát sem. A kinti részen szenzációs az egyik árus sült császára. Komoly szempont.

Savanyúságos: van, Makány Márta szerint kifejezetten finom.

Forrás: Táfelspicc

Halak: Van halas, szűk a választék, ponty, keszeg, kárász, lazac, branzinó, bár láttunk már csodás kecsegét is, de a ponty finom minőségű, és ez már sokszor elég lehet a boldogsághoz. Sajnos ettől függetlenül a budapesti piacok közül egyetlen egyen található olyan halas, ahol rendszeresen frissül a nagy választékban kapható áru, az a Nagyvásárcsarnok. Ezt a pontot tulajdonképpen csak a rend kedvéért, mint a halevés élharcosai írjuk ide mindenhol máshol.

Extra: A szomszédban a Culinaris, ha valakinek különleges alapanyag, fűszer kell, egy füst alatt megoldhatja, bent van egy kis étkezde, ár-érték arányban kellemes megoldás, kifejezetten vállalható alapfogásokkal, az egyik mellékkijárat mellett a kávés néni pedig rendkívül cuki. (a kávé elmegy, de olcsó!) Ábécé is van a piac területén.

Miért érdemes ide járni: idényzöldségért, idénygyümölcsért, zöldfűszerekért, füstölt áruért. A Hunyadi téri piacra még a Lehel vonzáskörzetéből is érdemes kijárni, ha az ember fölül a 76-os trolira, percek alatt ott van, és a kettő között jelentős a minőségi különbség, főleg, ha mondjuk, túl szeretnénk lépni a megszokott, mindenhol kapható vizes paradicsomokon.

Mikor: Egész héten nyitva, de igazán péntek-szombaton éri meg kijönni, akkor is még reggel, kora délelőtt.

Cím: 1067. Bp. Hunyadi tér 4.