Nudlik és galuskák a világ körül

Vágólapra másolva!
Nokedli, nudli, spätzle, gnocchi, galuska - tegyünk rendet a falatnyi tészták rengetegében (ami azért annyira nem rengeteg, a világ pedig Európa).
Vágólapra másolva!

Először is, a nokedli a nudli. Nem, a galuska a nokedli. De róla a végén.

Spätzle

A német Spatz jelentése veréb, a tészta neve tehát nem mást jelent, mint, hogy verebecske. Nokedlink sváb megfelelője, csak kicsit vékonyabb, kicsit hosszabb, és kevésbé köret, inkább önálló fogás. A legnépszerűbb sós változata a sajtos-hagymás (olyannyira, hogy sok helyen a spätzle ezt a sajtos megoldást jelenti alapból). A magyar konyhától a dél-tiroli régión keresztül egész Elzászig megtalálható, minden tájegységnek van valami feltétje, van, ahol édesen is fogyasztják. Jellegzetes megoldás a spätzle lencsével (húsok mellé), savanyú káposztával vagy sajttal. Készülhet nokedliszaggatóval (ekkor tömzsibb lesz), kézzel (ekkor vékonyabb), vagy az erre a célra használatos spätzlenyomóval (ami megtévesztően hasonlít a sima krumplinyomóra, hogy legyen még egy párhuzamunk).

Forrás: Táfelspicc

Schupfnudel

Azaz sodort nudli, és a tésztája is a mi nudlink rokona, rozs- vagy búzalisztből és burgonyából készülő, német-osztrák tésztaétel. Nevét a készítési folyamatnak arról a részéről kapta, amikor a tésztát két tenyér közé véve hengeresre sodorják. Németországban főleg sváb és Baden-környéki vidékeken népszerű. Hogy főzni vagy sütni kell-e a tésztát, abban vérre menő nézetkülönbségek vannak, bizonyos források szerint kizárólag a sós vízben kifőzés megfelelő, míg mások szerint csak sütni szabad. Mi főztük.

Forrás: Táfelspicc

Halusky

Szlovákiában népszerű, ez a sztrapacska tésztája. A halusky a mi nokedlinkhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a nagy tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk, eddigi legjobb formájában pörkölt vagy rántott hús mellé ettük, mert kell az energia, mi másért. Esetleg az íze végett.

Forrás: Táfelspicc

Gnocchi

Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos. Így lesz habos.

Forrás: Táfelspicc

Passatelli

Zsemlemorzsából, tojásból és parmezánból készült, általában levesbetétként fogyasztott tészta. Az alaprepectbe gyakran kevernek darált szalámit, elsősorban mortadellát, így ez a tészta már egy elég szokatlan mutációként kerülhetett csak ide.

Forrás: Táfelspicc

És a nokedli. Vagy galuska.

Amiben nincs krumpli, cserébe van benne tojás, sőt, néha még az se. A tojásos nokedlit sokan tartják túlértékeltnek, ahogy egyesek képesek leszólni a zöldborsólevest, de ők a telet szeretik, mi pedig örülünk a tavasznak. Még akkor is jelzik a tavaszt, ha már egész évben kapni fejes salátát és zöldborsót, így gyerekkorunk szezonális örömei mára maníros marhaságokká nyomorodtak, de attól még százezrek szent étele a tojásos nokedli. Az egyik első konyhai művelet, amit megtanulva már nagynak érezhették magukat a kislányok, hiszen csúszós nokedlit szaggatni egy éles késsel a nehéz vágódeszkáról a lobogó víz felett már felelősség. A nokedli - vagy ahogy éttermekben mondják, galuska - túlnőtt egy olcsó köreten, ahogy a gnocchi is sokkal többet jelent Olaszországban egy olcsó tésztánál, és a megszokott köret helyett bátran használhatjuk akár tésztaként, pestóval vagy eleve medvehagymásan.

Forrás: Táfelspicc

Nudli. Vagy angyalbögyörő.

Klasszikus krumplis tészta, főtt, áttört krumpli és liszt keveréke fél kisujjnyi, vagy ahogy másik neve mutatja, kuki méretre sodorva és kifőzve, majd zsemlemorzsába hempergetve.

Forrás: Táfelspicc

A nagy testvér szilvás gombócról majd külön.

Receptek:

Käsespätzle

Tojásos nokedli

Nudli

Schupfnudel

Juhtúrós sztrapacska

Gnocchi

Gorgonzolás-tejszínes gnocchi

Galuska medvehagymapestóval

Medvehagymás galuska

Passatelli