Van jó hús a hipermarketekben?

hushiper
Vágólapra másolva!
Stresszelhetjük a város másik felében, vidéken lakó haverjainkat a kacsás bácsinkkal, anyám tyúkjával és az egyetlen jó hentessel a világon, de ha vasárnap este kívánja meg a kismama a tökéletes rántott csirkét, akkor ezek a tökéletes források mind mennek a levesbe, és maradnak a kemény kapitalisták. De mikor melyikbe ugorjunk, ha jót akarunk anyának és gyermekének?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Sorozatunkban termékcsoportonként feltérképezzük, hogy a három, egységes kínálatot tartó hipermarketlánc - Auchan, Interspar, Tesco - milyen, jó minőségű, vagy legalábbis az átlagból kiemelkedő, és a lényeg: színmagyar terméket árusít. Tőkehússal és baromfival kezdünk, majd jönnek a feldolgozott hústermékek, halak, édességek és italok, tejtermékek. Nyitottak leszünk, lelkesek és magyarok.

Marhahús

Mivel a szerkesztőség a hal mellett erősen marhahúsos, ezért ez a blokk már-már személyes ügy. Volt remény, lett öröm és egy kis hiszti. Az Interspart (Allee, vasárnap este) el lehet felejteni magyar marhahúsból, bár marhanyelv épp volt a pultban, és szlovák steaknekvalót is találtunk hűtőtálcás kiszerelésben, még szép is volt az a hús, de szlovák.

A két másik versenyző viszont annál szebben teljesített.

Pontosabban az Auchan csak tartotta magát, hiszen még Cora korából megörökölte a 2010-ben kezdődő magyartarkaprogramba illeszkedő marhahúsokat. Csinos tálcákon - most még Cora felirattal - fóliázott, sokszor gyönyörűen márványos steakeket a Lac-hús gyártja, egyenletesen jó minőségűek, bár néha picit savanyúak, de más miatt hisztiztünk be. A csomagoláson hirdetett gondos darabolás néha nem az igazi. Vegyük ezt a kellemesen márványos hátszínszeletet a képen. Ha a négy szeletet egymás tetejére rakom, pont kiad egy jó steaket, süssük meg így, tornyosan, röhögünk, de közben kicsit sírunk is, így elrontani azt a gyönyörűséget.

Forrás: Táfelspicc

Az egycentis vastagság viszont sok carpacciónak. A hátszín még tatárba lenne jó, de ahhoz durvára kéne vágni. Szerencsére a pultban volt vaskos steak is, tehát általában a felhasználási területnek megfelelő vastagságban dolgoznak a henteslegényeik. (Persze mi leleményesek vagyunk, a szeletek felét felvágtuk tatárnak, másik felét szétnyomkodtuk egy a szokásosnál kicsit vastagabb carpacciónak.) Sőt ami még jobb hír, az érlelt magyartarkahúsok élete tovább folytatódik az áruházláncban.

"Érlelt magyartarkatermékek nemcsak az ex-Corákban lesznek, hanem az összes Auchanra kiterjesztjük ezt a választékot, sőt a minőségi hústermékek körét kibővítjük például bavette-tel, és a termékek csomagolása is megújul" - tudtuk meg az Auchan kommunikációs menedzserétől, Gál Judittól.

Az Auchanban (Szentendre, vasárnap reggel) láttunk marhavesét is.

Ami viszont új jóság, és szintén csak mókás hibái vannak, az a Tesco hasonló, túlságosan is hasonlón csomagolt Superior Quality Prémium - tényleg így hívják, és igen, nekünk is hiányzik onnan még egy Hyper vagy Mega-, sertés (mangalica), marha (szürkemarha), borjú- és bárányhúsos sorozat. A marhahús comb, lapocka és pörkölt vonalon mozog, mi a borjúhátszínt és a mangalica-pörkölthúst próbáltuk. A vicc pedig az, hogy a borjúhátszín egyértelműen marhahús volt, annak kifejezetten jó, de akkor sem borjú. Mivel akkor sem szoktunk tiltakozni, ha csak orális szexen át jutunk el az orgazmusig, ezért ez pont egy olyan fogalomzavar, amit gondolkodás nélkül meg tudunk bocsájtani. A sertéspörköltnek valójuk bevállalósan zsíros, és illendő méretű, bő kétdiónyira darabolt, ízletes hús volt, amit szintén kedveltünk, ezzel teszteltük a fűszerparikákat. Mangalicahús az Auchan áruházakban is kapható, hol a pultban, hol előrecsomagolt kiszerelésben.

Bárány, birka

Ha a marhahús fontos, akkor a bárány, de főleg a birka még fontosabb. A Tesco előbb említett sorozatának bárányhússzekciója ígéretes, de ami sokkal nagyobb örömet okozott, az az Auchanban vásárolt - és az Intersparban is kapható - csontos birkapörköltnek való a Kapos Ternerótól, amely ezekbe az áruházakba borjút is szállít. Bár a birka kicsi állat, tehát egy pörköltözés romantikájába beletartozik az egész állat megvásárlása és beledarabolása a bográcsba, de mint a cikk elején említettem, ez a lehetőség nem feltétlenül adott mindig, mindenhol, tehát örüljünk, hogy végre van birkahús vákuumfóliában. Ráadásul csontos, mert azt az egész kemény mag tudja, a csontnál édesebb a hús.

Forrás: Táfelspicc

Csirke, tyúk

Két, szabadtartást és antibiotikumoktól mentes takarmányozást ígérő terméket találtunk, a Hernádi Boldog Csirkét és a Master Good tanyasi csirkéjét, utóbbi mindhárom hiperláncban kapható. A BOCSI-t egy másik tesztben már próbáltuk, a nagyipari tartással szemben (a brojler csirke 35-40 nap alatt éri el a vágósúlyt) 45 napos korukban levágott, istállózott csirke húsával akkor elégedettek voltunk, a különbség érzékelhető volt.(valós háztájiban ez a szűk két kilogrammos súlyig tartó élet 70-80 napig tart, ez azért idekívánkozik) Most egy Master Good rántanivaló tanyasi csirkét vásároltunk, és valóban köröket ver a szigorúan vett ipari csirkehúsra. Az Auchanban volt a pultban egész tyúk és kakas is, ami a húsevők körében lényegesen fontosabb kérdés, mint a csirke, ami nekik nem is kérdés igazából.

Kacsa, liba, pulyka, gyöngyös

Jó minőségű pulykahúst, pontosabban igazi, ízletes, szabadon tartott pulykát nem lehet kapni hipermarketekben, de piacon is csak bajosan, ezt az elvárást gyorsan el kellett engedni. Libát, kacsát sem találtunk ebben a kategóriában, magyar terméket cserébe mindegyik áruházban, többfélét is, de kiemelkedőt sehol. Amit vásároltunk, Ludas Matyi márkanév alatt, annak kegyetlenül tokos volt a bőr a mellén és a combján.

Forrás: Táfelspicc

Gyöngytyúkot egyedül az Auchanban láttunk (Master Good mellfilét), cserébe hízott máj mindenhol volt, a próbának vásárolt, Szatmári kacsa márkajelzésű, vákuumfóliázott máj a Nagycsarnok pultjaiból származóaknál jobb minőségű volt, alig pár eret kellett eltávolítani belőle.

Nyúl

A Tetrabbit bajai nyulas cég termékei az Auchanban és az Intersparban kaphatók, és mivel a nyúlhús kiváló alternatíva a nagyipari csirkével szemben, csak ajánlani tudjuk. Aki nem ismerné, íme pár recept hozzá.:

Így daraboljuk okosan, ha egészben van.

Forrás: Táfelspicc

Kakaóbabos nyúlgerinc

Forrás: Táfelspicc

Vadasan

Forrás: [origo]

Babérleveles

Forrás: Táfelspicc

Fügével

Forrás: Táfelspicc

Babos

Forrás: Táfelspicc

Pirított nyúlmáj