Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint a magyarok nem szeretik a halat, csupán 4-5 kilogrammot fogyasztunk belőle évente, szemben a 29 kilogramm csirkével. Pedig a hipermarketekben egész változatos a felhozatal, igaz, kevés a magyar hal és friss halból viszonylag szűkös a kínálat. A hazai hipermarketekben kapható magyar termékeket bemutató sorozatunkat a hallal folytatjuk.
Vágólapra másolva!

A szerény halfogyasztást elsősorban annak illatával és a szálkáktól való félelemmel magyarázzák a magyarok, de problémaként szokták említeni a hal árát - pedig, ami igazán drága, az a cukor, a sütemények, szénsavas üdítőitalok, a sok, szervezetnek üres kalória - és azt is, hogy nehéz beszerezni. Pedig két országos hipermarket lánc meglepően széles halkínálattal rendelkezik.

Az akvárium

A hal jelentős víz- és fehérjetartalma miatt rendkívül könnyen romlandó élelmiszer, nem véletlenül kapható akár élve is a hazai halfogyasztás egyik alappillére, a tükörponty. Ezt a halat sokan különösen utálják, hiszen a rossz minőségű ponty pocsolyaízű, de ez a kellemetlen élmény elkerülhető egy megbízható halforrással.

Forrás: AFP

Ilyen a Hortobágyi Halgazdaságból (HHG Zrt.) származó ponty, amelyet - bár nem ez a cég a kizárólagos beszállítójuk - az Auchan és a CBA áruházakban is meg lehet találni élve. Ezekbe az áruházakba a HHG Zrt. teljes termékválasztékát szállítja. A HHG Zrt. halainak minősége, jó hírük nem véletlen. A gazdaságban szaporított tükör-, pikkelyes, és nyurgaponty, busa, amur és harcsa antibiotikum- és vegyszermentes környezetben nő, a termelés és feldolgozás a Biokontroll Hungária Kft. ellenőrzése és tanúsítása mellett történik. A minőséghez hozzájárul a halastavak természeti adottsága, a szikes talaj, jó vízminőség és a kiegyenlített vízellátás.

Minden magyarországi Auchan áruházban van élő ponty, kivétel a kecskeméti áruház, ahol a kisebb alapterület miatt csak a karácsonyi időszakban kapható. Az Auchan hortobágyi, szegedi, szolnoki és dunántúli haltenyészetekből, áruháztól függően a legközelebbi régióból szállítja a halat.

A 110 magyarországi Tesco hipermarket közül 33-ban van halaspult, a Tesco weboldalán pontos információkat lehet találni, minden áruház leírásában jelzik, hogy van-e halaspult.

Az Intersparokban a nem túlságosan halkedvelő magyarok miatt kevésbé jó a helyzet. "Egész évben nem árusítanak élő halat a SPAR egységei, melynek oka a mérsékelt érdeklődés. Múlt évben karácsony előtt legnagyobb áruházainkban volt élőhal-árusítás, melynek során a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-től származó magyar halakat értékesítettük. Folyamatosan kapható még friss lazac és fagyasztott kategóriában igen népszerű a halászlésűrítmény. Fagyasztott afrikai harcsa jelenleg nincs a választékunkban" - tudtuk meg az áruház kommunikációs vezetőjétől, Fehér Istvántól.

A frisshalas-pult

Az Interspar áruházakban tálcás kivitelben kapható ponty. Az Auchanban a helyzet pontosan megegyezik az élő ponttyal, a kecskemétit kivéve minden áruházban kapható friss hal, tengeri és édesvízi fajták, utóbbiak között pisztráng, ami viszont nem magyar.

"Pisztrángtelep csak Lillafüreden van Magyarországon, de nem szállít be hipermarketünknek (kis tételben nevelnek pisztrángot), ezért a pisztrángot importálnunk kell, Szlovákiából" - mondta Gál Judit kommunikációs vezető. Cserébe 18 áruházban kapható friss afrikai harcsa, amely szintén hazai tenyésztésű: szarvasi és tiszacsegei haltenyészetekből származik.

Forrás: Táfelspicc

A fagyasztópult

A halas mélyhűtők pontos képet festenek a magyar halfogyasztási szokások halászlénél kevésbé napos oldaláról a rendkívüli pangasius - azaz cápaharcsa - választékkal. A pangasius nem magyar termék, gasztronómiai értéktelenségéről és annak okairól már írtunk, az afrikai harcsát viszont hazánkban is tenyésztik, tehát a faj eredete és neve ellenére ezek között előfordul magyar eredetű filé, elég csak a származási országot ellenőrizni.

A pangasius után, afrikai harcsa előtt még tucatnyi tengeri sütőhalat, főleg hekket számoltunk össze, ami még mindig jobb alternatíva, mint a pangasius, de ez itt most a magyar termékek fóruma, és bármennyire is azt hiszik sokan, a hekk balatoni hal, nem az. A hekk, azaz csacsihal tengeri hal, papírtálcánkra elsősorban Argentínából érkezik.

Fagyasztott pisztráng is van az Intersparban, és az Auchanban, de egyik sem magyar, hanem francia és perui eredetű, ami felveti a kérdést, hogy hol vannak a magyar pisztránghordák - a sebes pisztráng őshonos halfajunk -, de a magyar pisztrángok nyomába egy másik cikkben eredünk majd.

Forrás: Táfelspicc

A félkész halászlevek, halászlésűrítmények mindhárom áruházban megtalálhatók hűtött, vagy fagyasztott formában vegyesen, de ezeknek értelmét, tekintettel egy halászlé elkészítésének megdöbbentően rövid idejére, egyszerűségére, nem látjuk, cserébe ezek magyar származású, magyar gyártású élelmiszerek. A füstölt- és konzervrészlegen a Tescóban láttunk fóliázott füstölt makrélát, és mindhárom áruház sokféle ruszlit tart. Az Auchan olajoshal-választéka is figyelemre méltó, de ezt már csak a személyes érintettség okán biggyesztem ide, mert Magyarországhoz nem sok közük van.

Forrás: [Táfelspicc

Füstölt édesvízi halakat egyik áruházban sem tartanak, pedig a Balatonban túlszaporodott, füstölve vállalható ízű busa az alacsony ára miatt igazán felkelthetné a hiperek érdeklődését. Főleg, mert a busa kitakarítására tavaly már program is indult, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Edd ki a busát a Balatonból! címmel hívta fel a fogyasztók figyelmét erre az inváziós fajra.

Sorozatunkban termékcsoportonként feltérképezzük, hogy a három, egységes kínálatot tartó hipermarketlánc - Auchan, Interspar, Tesco - milyen, jó minőségű, vagy legalábbis az átlagból kiemelkedő, és a lényeg: színmagyar terméket árusít. Első rész: a tőkehúsok.