Összeszerelhetetlen szakácskönyv

ikea könyv
Vágólapra másolva!
Az IKEA süteményeskönyve itthon kevésbé ismert svéd receptekkel és már-már perverznek mondható precíz képekkel okítaná az olvasót. Rádiótorta, svéd krémes és finn ujjacskák egy perverz és babakék könyvből.
Vágólapra másolva!

A Hembakat harminc édesség receptjét foglalja magába az aprósüteményektől az ünnepi tortákig, bár első (és második) ránézésre ez egy kekszes könyv néhány tortával. Az első, ami megragadja, sőt sokkolja az olvasót, az a képek és azok rendezettsége. Nem csak rendezettség ez, inkább valamilyen rend- és dizájnmánia eredménye lehet, ami az IKEA-tól nem meglepő, de egy szakácskönyvben szokatlan. De ezt az IKEA is egyértelműen kommunikálja, ők egy szokatlan szakácskönyvet akartak készíteni. Lényegében sikerült, csak a tartalmat hanyagolták el egy kicsit.

Forrás:Táfelspicc

Az alapanyagok egytől-egyig tökéletesen kiegyensúlyozott kompozíciókba vannak rendezve, a szegfűszegek, eprek, áfonyák katonás sorokban, a liszt, cukor, vaj pedig sima felületűre rendezett geometrikus halmokban áll. Ezen tényleg nem lehet gyorsan túllépni, a könyv megjelenése vicces képzőművészeti albumra emlékeztet. Csak ez egy szakácskönyv, ezért lépjünk túl a tetszetős csomagoláson.

Forrás: Táfelspicc

De jobb albumnak megtartani, mert bár a receptek többnyire egyszerűek, változatosak, a vajas aprósüteményektől a komolyabb tortákig, közben érintjük a kelt tésztákat, ami még jó is lehetne, de van, amelyik leírás teljesen követhetetlen, a tartalom rendezettsége, pontosabban annak hiánya nem harmonizál a látványelemekkel. Nincs benne rendezőelv - kivéve a látványpontokat, de csak azokat érő képeket - egy torta után keksz jön és oda és vissza. A könyv ismereteket sem akar bővíteni, nem tudjuk meg egy receptből, az bizony egy linzertészta, így az olvasó megtanulná, tovább tudna érdeklődni a témában.

A tegező utasítások pontatlanok és nem egyértelműek, annak, aki először próbálkozik egy vajas tésztával, ez nagyon nem hiányzik. Rideg, távolságtartó, mégis barátkozni akar ("kézzel formázz, vagy habzsákból nyomj alakzatokat"), ami a tartalom híján így csak idegesítő marad.

A szárazanyagok mennyiségét hol az itthon kevésbé használt bögrében, hol deciliterben (pl. 7,5 dl liszt) hol dekagrammban adták meg, úgy tűnik, ebben nem sikerült megegyezniük. Ha felmerül bennünk valamilyen kérdés a használt technológiákkal kapcsolatban, sajnos nem kapunk rá választ, ami a kezdőknek megnehezítheti a könyv használatát.

Egyik elfogadható utat sem követi: végtelenül precíz és személytelen (Larousse) vagy személyes, imádnivaló, de gyakorlott szakácsot kíván (Váncsa művei). Sőt a tökéletes egy precíz és imádnivaló könyv volna, de szoktunk viccelni az adóhivatalban? Tehát a kettő együttes teljesülése nem lehet elvárás, de az egyiknek muszáj jól működnie. Itt sajnos mindkettő sántít.

Forrás:Táfelspicc

Ez a mókás kísérlet, de nevezzük hát szakácskönyvnek, egyeseket kikerget a világból, mások odavannak érte, nekünk egy jópofa l'art pour l'art leporellónak tűnik, semmiképpen sem kézre eső szakácskönyvnek, ami meglepett minket, hiszen némiképp ellentétesnek tűnik a szimpatikus és szuperpraktikus IKEA-filozófiával, talán ezért is álltunk neki nagy elvárásokkal.

Akiknek ajánljuk: akit nem zavarnak a pontatlanságok és kellően kreatívak és kísérletező kedvűek egy kicsit zagyva szakácskönyvhöz, ráadásul pont a pontosságra érzékeny sütemények világában. Akik szeretik a szép képeket és az IKEA-t. Azoknak, akiket nem zavar, hogy oda-vissza kell lapozgatni a recept és a hozzávaló között. Kezdőknek semmiképp nem való, nem ebből fognak tanulni.

A könyv készítéséről cserébe itt a linken találhat egy szuper videót. Elképesztően kúl, tényleg, de könyörgünk, a tartalmat is fel kellett volna húzni erre a szintre!

Egy recept a könyvből, természetesen tegeződve, nektek.

"Könnyű habcsók

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 1 dl kristálycukor
  • 4-5 csepp citromlé vagy ecet

Melegítsd elő a sütőt 100-125 fokra. Tedd bele a tojásfehérjéket egy teljesen tiszta, szárazra törölt edénybe. Készíts a tojásfehérjéből és a citromléből/ecetből kemény habot. Ez elektromos habverővel legalább 2 percig tart. Add hozzá a cukrot, és óvatosan keverd el benne. Kézzel formázz vagy habzsákból nyomj alakzatokat a keverékből sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süsd a habcsókokat a sütő középső rácsán, amíg elkészülnek és elválnak a papírról. Ez kb. 45-90 percig tart. A sütőből kivéve szedd rácsra, és várd meg, amíg kihűlnek."