Sok a pazarlás, túl olcsó az étel?

élelmiszer, hulladék, szemét, háztartási szemét
Vágólapra másolva!
A holland Jan Kees Vis, az Unilever fenntartható fejlesztési beszerzés globális igazgatója szerint a fejlett országokban lehetnének magasabbak az élelmiszerárak, így kevésbé pazarolnának az emberek.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Unilever multinacionális vállalatának Fenntartható Fejlődési igazgatója szerint az időjárási és egyéb problémáknak köszönhető élelmiszerár-növekedés ellenére is túl alacsonyak az árak. Kees Vis azzal indokolja ezt a kijelentést, hogy a fejlett országokban a magas árak mellett sem értékelik kellőképpen az ételeket - a WRAP (hulladék- és pazarlásellenes csoport) szerint a britek évente 7,2 millió tonna háztartási hulladékot termelnek, amelyből nagyjából 4,4 millió tonna (60%-a) az olyan ételmaradék, amit még meg lehetett volna enni. Kees Vis szerint, ha megemelnék az árakat, a britek kevesebb ételt vásárolnának, így kevesebbet dobnának ki, nem menne kárba. Azonban hozzáteszi: az árnövelésről szóló kijelentése egyételműen csak a fejlett országokra érvényesek - egy fejlődő gazdaságú országban az emberek jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerre, mint az első világ országai, tehát az élelmiszerpazarlás nem egy általános érvényű probléma.