Vágólapra másolva!
A kakukkfüvet hajdan a bátorság egyik szimbólumának tartották, és ez egyben az egyik legsokoldalúbb gyógy- és fűszernövény. Ha nem tudják, hogyan használják, íme, egy kakukkfűkisokos.
Vágólapra másolva!

Forrás: Wikipedia

A kakukkfű (Thymus serpyllum) több, a Thymus nemzetségbe tartozó fűszer- és gyógynövényfajta összefoglaló neve. A legelterjedtebb a kerti, de létezik fénylő, párnás és citromillatú kakukkfű is. Ázsiában, Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén őshonos. A növény apró leveleit használjuk fel gyógynövényként, fűszerként.

A kakukkfüvet évezredek óta termesztik és használják. Az ókori egyiptomiak a fáraók testét balzsamozták vele, tehát tartósítószerként, a görögök szent rituáléik során égettek kakukkfüvet. A bátorság egyik szimbólumának tartották: a középkorban a hölgyek olyan sálat ajánlottak fel a lovagoknak bátorításképpen, amelyre egy kakukkfűág felett lebegő méhet hímeztek (a méhek szeretik a kakukkfű virágát). Ha valakit "kakukkfűillattal" dicsértek, az az egyik legnagyobb bóknak számított. Pestis, lepra, tetvek, köhögés és emésztési problémák, valamint fáradtság és a rémálmok kezelésére is ajánlották.

Gyógyhatás

Már egy teáskanálnyi friss kakukkfűben rengeteg A-, C-vitamin, vas, kálium, cink és mangán található, légzési és mellkasi problémák kezelésére kiemelten alkalmas. A kakukkfűből főzött tea (2 teáskanál kakukkfű, 1 csésze forró víz, 10 perc áztatás) nemcsak finom, de jó köhögés, asztma, emésztési zavarok, megfázás, idegesség ellen. Kiváló antioxidáns, antibakteriális hatású, valamint enyhíti az ízületi duzzanatokat, reumát, menstruációs fájdalmakat, és gombás fertőzések ellen is használható.

Ha kakukkfűteát készítenek, ne tegyenek túl sok fűszert a vízbe, attól megkeseredik. A kakukkfűből készült illóolaj fertőtlenítő hatású: télen párologtatóba érdemes csepegtetni belőle, betegség esetén pedig vízzel keverve permetezzék a levegőben, így fertőtleníti a szoba levegőjét.

Mihez illik?

A mediterrán konyha egyik alapja, különösen jó sertéssel és libával, sőt, talán az egyik legjobb fűszer libamájhoz, és csodálatosan illik a tokaji borok jellegzetes karakteréhez. Jól megy a bazsalikomhoz, fokhagymához, borshoz. Frissen a legjobb, persze ez nem mindig elérhető, cserépben viszont könnyen nevelgethető. Gyümölcsökhöz is bátran használhatják, illik mindenféle barackhoz (sütve, frissen, fagylaltba), almához, bogyós gyümölcsökhöz is.

Receptek kakukkfűvel: