A legfinomabb virág

mákosbodza
Vágólapra másolva!
Bodzaszezon van, jöhetnek a mentás, hideg, jeges bodzaszörpök, bodzafagyik és minden, amiben bodza van. Nem mindegy, honnan szedik és melyik fajtát, íme egy útmutató a virág és a termés felhasználásához.
Vágólapra másolva!

A bodzafélék családjába tartozik a fekete bodza (Sambucus nigra) vagy festőbodza, amely a Kárpát-medencében elterjedt faj, amely május végétől júliusig virágzik, úgyhogy még van idő szedni és hektószámra főzni belőle a szörpöt. Vigyázni kell azonban, hogy csak a szirmokat vagy a bogyókat fogyasszuk, a növény gyökerei és megvastagodott szára súlyos gyomorproblémát okozhatnak.

Forrás: Táfelspicc

A fürtös bodza (Sambucus racemosa) közeli rokona, ezt a fajta viszont nem olyan elterjedt a Kárpát-medencében, inkább a magasabb hegységeket kedveli. A fekete bodzától könnyen megkülönböztethető, mivel a fürtösnek piros termései vannak.

Forrás: AFP

Földi bodza

Nem szabad összetéveszteni egyik fent említett fajtával sem a földi bodzát, amely mérgező: nem cserje, hanem lágyszárú növény, amelynek a feketéhez és a fürtöshöz hasonlóan tányérszerűen terülnek el a virágai. Súlyos gyomorproblémát, heves hányást, hasmenést, nagyon ritkán halált is okozhat.

Csak olyan virágot használjanak, amelynek ismerik a származási helyét, nem füstölték fel autók, buszok kipufogói és nem permetezték semmivel, és persze nagyon fontos, hogy ne valamilyen mérgező társát szakítsák le. Szörpöt csak frissen nyílt virágból érdemes készíteni, mert könnyen állott íze lesz.

A bodzavirágból készülhet bodzaszörp, abból pedig a legfinomabb, szinte függőséget okozó fagylalt , de ki is ránthatják akár mákkal kiegészítve.A szörpöt nyári melegben tehetik limonádéba, jól illik hozzá a menta és a lime, de mivel rettentő fűszeres illatú virág, egy tál epret vagy bármilyen epres süteményt ízesíthetnek vele. Illik a pezsgőhöz és feldobja a fröccsöket. Ecetet is készíthetnek belőle: egy nagy befőttesüveget megtöltök a virágokkal, felöntöm 10%-os almaecettel és legalább egy hónapig sötét, hűvös helyen érlelem.

Forrás: Táfelspicc

A bodza virágát szárítani is lehet, ehhez a virágokat jól szétterítve kell lefektetni, hogy ne érjenek egymáshoz, különben megbarnulnak. Ezután készülhet belőle tea, amely megfázásra és köhögés ellen fogyasztható.

A bodza fekete bogyója is felhasználható, csak nagyon kell vele vigyázni, mert amihez hozzáér, azt egyből és örökre megszínezi. Épp ezért használták textil vagy akár hajfestésre is. A bogyót csak teljesen éretten szabad szüretelni, az éretlen gyümölcs mérgező. Magas C-vitamin tartalma, valamint vas, kálium és cink tartalma van. Készülhet belőle az erdei gyümölcsökhöz hasonlóan lekvár, szörp, bor vagy akár likőr (az eperlikőr receptje alapján, bátran), de édességekbe, krémekbe is tehetik, de erről szezonban bővebben, a lényeg, a tökéletes szörprecept itt.