Pálinkák és cigánka is kapott állami védjegyet

hungarikum, Barna Sándor főzőmester a főzőüst fényében átnéz egy pohár pálinkán az Érpatak melletti Zsindelyes-tanyán, a Zsindelyes Pálinkafőzdében
Vágólapra másolva!
A hazai piacon tucatnyi élelmiszer-ipari védjegyet talál a vásárló, többek között a Hagyomány-Ízek-Régiót, amelyet az Agrármarketing Centrum ír ki 2009 óta. Tegnap kiosztották az idei díjakat 12 pályázónak, 19 termékért.
Vágólapra másolva!

A vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a boltok kínálatában, keresve a hazai, jó minőségű, hagyományos módon vagy különleges eljárással készült élelmiszereket. Az ár mellett egyre meghatározóbb, hogy melyik élelmiszer tartalmaz kevesebb adalékanyagot, melyik kézműves, hagyományos vagy tájjellegű termék, melyik készül helyi, speciális előállítással - idézi az államtitkárt a tárca közleménye.

Az értékek összegyűjtésére és megóvására született a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely mára 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék gyűjteménye. (A teljes, nagyipari termékeket is tartalmazó listát itt találja.) A HÍR-védjegy működtetésével a minisztérium célja a kiválasztott termékek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a fogyasztók bizalmának erősítése. A tárca elkötelezett abban, hogy a HÍR-védjegy egyet jelentsen az egyediséggel, a hagyományápolással és a minőség garanciájával - fogalmazott Kardeván Endre.

Az idei nyertesek:

Élelmiszer-feldolgozási főosztály
Hagyományok- Ízek- Régiók védjegy 2013. évi díjazottjai

  • Knyihár Mihály - Cigánka
  • Civilek a Lakóhelyért Egyesület - Ferdinánd-tekercs
  • Szimbiózis Alapítvány - Baráthegyi kecskesajt
  • Görög Erika - Napország gyümölcse kistermelői baracklekvár
  • Lakatos Márton - Madarasi pálinka (barack, szilva, szőlő, meggy, birs, körte)
  • Tranzit-dió Kft. - Milotai 10 dió, Zöld dió szirupban
  • Csepregi Istvánné - Rábaközi perec
  • Petrits Mézeskalács Kft. - Szekszárdi márc
  • Maszlik Zoltán - Palóc tehéngomolya
  • Magyar szürke szarvasmarhát tenyésztők egyesülete - Magyar szürkemarha-hús
  • Pékek fejedelmi rendje - Kelt rétes, Ostoros kalács
  • Zsibrita Pál - Selyemfűméz