Hova vigyünk vacsorázni egy fényevőt?

zsiráf répa csaj cuki
A South Korean woman feeds a piece of carrot to a giraffe with her mouth during an event at the Everland amusement park in Yongin, south of Seoul, on April 8, 2010. The event signaled the opening of a safari for grass-eating animals at the park. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Azért mert valaki diétázik, nem biztos, hogy ezt az egész környezetére rá akarja erőltetni. Ha igen, ne vigyék sehová. Ha tényleg nem, akkor mutatunk pár uniszex helyet, ahol a makrobiotikus (néhány esetben vegán) koszton élők és a legsúlyosabb ragadozók is jól érezhetik magukat. 
Vágólapra másolva!

Mielőtt felmerül önökben egy értelmes gondolat, majd az azt követő ostoba komment, hogy miért és minek és dehülye, legyenek szívesek, most olvassák el az előzményeket, ez itt ugyanis egy makrobiotikus táplálkozásról szóló sorozat.:

1. rész: Mi ez? Minek?
2. rész: Az első hét
3. rész: Tíz jó makrobiotikus recept

Ha ennyi kattintás nem megy, kommentelni sem kell.

Forrás: Origo

A makrobiotikus nem vegán

A két étrend, bár sok az átfedés, elég különbözőek. Végtelenül leegyszerűsítve ezek mentén gondolkodhatnak. (Vegáknak a vegán megfelel):

Makro Vegán
Hús x x
Hal OK x
Tojás x x
Tejtermék x x
Cukrok x OK (méz esetleg nem OK)

A fine dining majdnem kiesik

Egy kedves barátom úgy fogalmazott, ha egy nőt elviszek egy olyan helyre, ahol a számla 30 000 vagy több, akkor már biztos szexnek kell következnie.

Szép gondolat, de ez a mindkét fél számára nyomasztó helyzet fényevők esetében kicsit nehezebben áll elő, ugyanis a fine dining – magyarul, de nagyon magyarul a drágább helyek egy része – nem egyes alapanyagok kizárásáról, hanem csodás harmóniákról szól. Ezért nem kifejezetten könnyű egy kizárásokra épülő diétát követőnek egy vacsorát, sőt, akárcsak egy fogást összeválogatni menüsoraikból, hiszen szinte minden fogásba kerülhet egy csepp tiltott szer. Ráadásul ezek a helyek annyira a tökéletességre, törekvésről szólnak, hogy ordas marhaság levetetni valamit egy tányérról. Sőt, egy ilyen konyha akár a Michelin-csillagra is hajthat – ha nem többre –, ami olyan matematikai rendet követel a konyhán, hogy nem kell őket azzal szekálni, hogy jöttem, vegán vagyok, oldjátok meg, légyszi. Még akkor sem, ha cukik és minden. Ezek a helyek nem erről szólnak. Pont.

Kis szerencsével azért lehetséges ott is összerakni a vacsorát, de ez feltétlenül előzetes tájékozódást igénylő művelet, menüsoraik elérhetők, és általában van telefonjuk is.

Ez a szenzációsan finom szépség pont egy makrobiotikus diétának megfelelő (oké, a görögjoghurt-cseppeket ott kell hagyni, de majdnem pont!) fogás a Lou Lou-ból, de még a diéta előtti időkben kóstoltam. Avv. Forrás: lou-lou.hu

Cserébe ahol hal van, pláne natúr sült hal, ott minden van. Ez érvényes a fine dining helyekre is, de ezeken kívül még itt lehet próbálkozni:

Tetszőleges hekkezők, sült keszegezők, különösen a Karám
2315 Szigethalom, Dunasor 54.

Szegény hekk, nem a világ teteje, de a Karámban szaftosra hagyják a húsát, így jó szívvel tudjuk ajánlani.

Dunabogdányi Pisztrángos

Többféle sült pisztráng (füstölt és kakukkfüves az élen!), saláta, cuki személyzet.

Sült makréla az Okuyama-nóban Forrás: Táfelspicc

Okuyama-no

Személyes kedvenc étterem, puritán, de kedves tér, még kedvesebb személyzet és tulajdonos, szenzációs sült halak és még szenzációsabb szusi. Húsételek viszont nem nagyon vannak, így ide halimádókkal érdemes menni, de velük nagyon.

A pult a Big Fishben Forrás: Táfelspicc

Big Fish

Itt nyugodtan lehet haute cuisine-árkategóriában költeni, cserébe friss a hal, órási a választék. Hús itt sincs.

Halkakas

Hús itt sincs, cserébe vannak édesvízi halakból készült ételek, és nagyon kedves a környezet és a csapat.

Halászcsárdák

Sok mindenevő rajong a halászléért, és bár a sok paprika miatt kicsit határeset, csípősen, tésztával nagyon erős határeset, de néha belefér a makrobiotikába. Itt egy lista a jobbakról, ez pedig itt a legkedvesebb, a Rév csárda Érsekcsanádon, vagy a Pikec a határ túloldalán, Bezdanban.

Nemzeti konyhák, különösen japán, távol-keleti, szír, török

Al-Amir étterem

A legjobb hummus, falafel és tabouleh a városban, de a padlizsános (makrobiotikába nem nagyon fér bele) és a húsételek (se vegán, se makrobiotikusba se fér bele) is messze felülmúlják az átlag giroszos felhozatalt.

Okuyama-No, pont, mint az előbb

Daikichi
1013 Budapest, Mészáros u. 64.

Japán étterem magabiztos árakkal, puritán berendezéssel, de rengeteg finom húsos és nem húsos fogással, levessel, gombóccal, tofukkal és tésztával.

Pho levesezők

A garnélás pho rizstésztával, zöldfűszerekkel szépen átmegy egy makrobiotikus étrenden, ami nagy szerencse!

Az indiai konyha a túlzott fűszerezés miatt teljesen alkalmatlan makrobiotikus táplálkozásra, vegánoknak viszont vannak lehetőségeik ezen a területen.

(Igen, vannak vega, sőt, vegán éttermek és salátázók, de még egyszer hangsúlyozom, ez az összeállítás uniszex helyekről szól, én senkit sem stresszelnék a választásommal, önök se tegyék. Azokba menjenek hasonszőrű pajtásokkal, szálkásító barátnőkkel, ne mindenevőkkel, róluk egy másik cikkben írunk.)