Pikkelyezés pikkely nélkül

pikkely, pikkelyezés, ponty címlapkép
Vágólapra másolva!
Még azoknak is beeshet egy csodálatos húsminőségű tő-, vagy nyurgaponty a konyhájába, aki nem horgászik. Nem kell megijedni, megmutatjuk, hogyan kerülhetik el, hogy a hal testét vastagon borító pikkelyek még évekkel később is a lakás különböző pontjain bukkanjanak fel.
Vágólapra másolva!

A ponty nem merül ki a meztelen tükörpontyban, ugyanis egyes alfajainak testét pikkely borítja, ilyenek a tő-, vagy a nyurgaponty is, amelyek ráadásul kifejezetten jó, feszes, zsírban szegény és ízletes húst adnak.

Cserébe pikkelyezni kell őket.

Ha egy ilyen hal landol a konyhában még az akkor újszülött Pisti ballagása után is fognak pikkelyeket találni a konyhaszekrény másik oldalán. Pedig a megoldás mindennél egyszerűbb, de még olyan sokat látott horgászok, mint Szily Laci bácsi sem hallottak róla. Ő is ugyanott szembesült vele, ahol mi, Bíró Zsófi könyvbemutatóján, aminek egyik programpontjaként Takács Lajos hámozott meg így egy szép halat.

Ezt most mi is kipróbáltuk, és sikerült.

A hal farkánál egy éles séfkéssel benyulok a pikkelyek alá és lassan elkezdem letolni a páncélt a hal bőréről. Forrás: Táfelspicc
A lassú, határozott húzást az egész testen végig kell vinni, és a pikkelyeknek esze ágában sincs röpködni Forrás: Táfelspicc
A bőr ilyen sértetlen marad, gyakorlatlanul sem kell tartani a kaszabolástól. Forrás: Táfelspicc
Igazán gyönyörű pontyhús, ami sok munkát is megérne, de mi most azt is megúsztuk. Forrás: Táfelspicc