Öt legjobb uzsonna iskolakezdésre

Uzsonna címlapkép
Vágólapra másolva!
Számos szülő igyekszik, hogy gyerekének tartalmas, de változatos uzsonnát csomagoljon. Tudjuk, bármennyi energiát fektethetünk bele, ha a srácoknak nem szimpatikus, gondolkodás nélkül a kukába borítják, majd otthon faarccal azt mondják: „köszi anyu, finom volt!”
Vágólapra másolva!

Itt az iskolakezdés, az edzés, a napközi, a különórák, melyekre nem lehet üres hassal érkezni. A cél, hogy úgy lássuk el őket harapnivalóval, hogy ne túlcukrozott, tartósítószeres dolgokat faljanak, hanem változatos, vitaminokat és rostokat is tartalmazó ételek kerüljenek a gyomrukba. Szülőként azt kell szem előtt tartani, hogy amit elcsomagolunk, legyen színes és változatos, adjon örömet nem csak az íze, hanem az állaga és elrendezése is. Nem kell elmenni a végletekig, de a japán bentó-dobozok műhelytitkaiból nyugodtan elleshetünk néhány trükköt.

Tudatosítsuk, hogy ellenfelünk az idő: olyat és úgy kell csomagolni, ami délutánra sem folyik szét, nem töttyed össze, nem savanyodik meg. Éppen ezért, jó, ha van egy zárható dobozka, amit persze a gyerek negyedévente elveszt. Összegyűjtöttük öt kedvencünket:

1. Áfonyás zabpehelykeksz szőlővel és nektarinnal

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A zabpehely az emésztőrendszer barátja, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak megkeseredett diétázók fogyaszthatják. Kiváló süteményt süthető belőle, amelynek összetevői szabadon változtathatók – egynek a receptjét itt találják. Nem szükséges túlcukrozni sem, az aszalt vörös áfonya elég ízt ad – annak ellenére, hogy egészséges, a finnyásabbak is örömmel rágják el. A gyümölcs jól kiegészíti a félszáraz kekszet.

2. Sós zabpehelykeksz aszalt paradicsommal, sajttal és uborkacsíkokkal, paprikával

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem csak édességnek jó a zabpehely, sós keksznek is ideális. Az apró kockákra vágott aszalt paradicsom feldobja, míg a fűszerek egyedivé teszik – nincs benne semmi meredek, amelyik gyerek szereti a ropogtatni valókat, erre sem fog nemet mondani. Ugyanúgy készül, mint az előbb említett édes, de ebben egyáltalán nincs cukor. Ha vannak a kertben vagy az ablakpárkányon friss zöld fűszerek, bátran tegyünk bele! Ha találunk a hűtőben zöldséget, tegyünk mellé, de a gyerek kedvenc sajtját se feledjük el!

3. Padlizsánkrémes zsemle paprikával és aszalt szilvával

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A padlizsán csodálatos növény, hisz egy kicsit minden benne van az ízvilágában, ha kell, húsra, ha kell, gombára, ha kell, kicsit pikáns zöldségre emlékeztet. Számos receptje kering, nyugodtan próbálkozzanak, a miénket itt találják. Az aszalt szilva íze ugyan meglepő a padlizsán mellett, de nagyon finom – az sem baj, ha külön-külön kerül a gyomorba.

4. Házi gofri eperrel és szőlővel

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ez az étel sokakban a nyarat idézi föl, hiszen tipikus strandétel a gofri. Otthon is készíthető, sok háztartásban megtalálható a szétnyitható elektromos sütő. Ha jól sikerül a tészta, amelynek receptjét itt találják, könnyű lesz, omlós, amit nem szükséges cukros öntettel vagy lekvárral eláztatni, hogy ehető legyen. Ha van a kertben állandó termésű eper, rendkívül jól passzol hozzá, ha nincs, bármilyen egyéb gyümölccsel helyettesíthetjük, mert vitamin az kell.

5. Házi túrós batyu szőlővel

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ehhez nincs mit hozzátenni: a túrós batyu, vagy túrós táska generációk kedvence, készítik nagyanyáink és ott van a boltok polcain is. Érdemes azonban odahaza sütni, nem összehasonlítható az élmény. A tészta receptjét ide kattintva olvashatják. Fontos, hogy ne cukrozzuk ezt se túl és tegyünk mellé gyümölcsöt. Friss vagy aszalt? Ami éppen érik a kertben vagy kapható a piacon!