Bud Spencer a pacalt is szereti

Bud Spencer portré címlapkép
Vágólapra másolva!
Carlo Pedersolival, ismertebb nevén Bud Spencerrel Rómában beszélgettünk az evésről és a főzésről – nagyjából hét méterre a konyhájától. A nyolcvanöt éves sztár és nagypapa szereti a pacalt, és úgy beszél a tésztákról, mint Gombóc Artúr a csokikról. Imádja mindet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Libri Kiadó/Németh Dániel

– Mi ez? Hagymás bab?
– Nem. Krumplis hal.

Enni szeret. Főzni szokott?

Természetesen.

Mit?

Tésztát. Nagyon szeretem a tésztát. És a családom is nagyon szereti a tésztát.

Melyik a kedvence?

A spagetti. De minden tésztát szeretek. A rigatonit, a pennét, a vermicellit, a fusilit, a farfallét és a bucatinit is... az a legjobb, ha lehet tekerni. A pizzát is szeretem, különösen a margheritát. Rajongok az egyszerű ízekért.

Forrás: Origo

A hagymás babbal hogy áll?

A hagymás babot is nagyon szeretem, még ha sokan azt is képzelik, hogy csak a filmjeimben eszem. A forgatásokra egyébként mindig felkészülten érkeztem. Úgy értem, hogy akár a dzsungel közepére kellett utaznom, akár Afrikába, én mindig vittem egy hatalmas táskát, és ebbe a táskába hazai, olasz tésztát, paradicsomszószt és olívaolajat tettem... és sajtot is, ha nem felejtettem el.

Ha télen dolgoztam, vagy éppen karácsonykor utaztam el valahova, akkor pedig egy jó nagy panettonéval keltem útra. Már az illatától is otthon éreztem magam, hát még az ízétől. Egyszer egy repülőúton szétosztottunk egy ötkilós darabot az utasok között. Örült mindenki, főleg a gyerekek.

Forrás: Origo

Mindig magának főzött a forgatásokon?

Sokszor előfordult, sőt néha hatalmas tésztavacsorát készítettem a stábnak, és ilyenkor meghívtam őket a lakókocsimba. Ettünk, boroztunk. Nem voltam háklis színész, nem voltak nagy igényeim, de bárhova is mentünk forgatni, mindig szóltam, hogy tűzhely legyen a környéken.

Az olasz konyha előszeretettel játszik a pacallal. Ön is szereti?

Ó, nagyon is. De nem eszem túl sűrűn, mert ez sokkal inkább a római konyha része. Noha a fővárosban lakom, jobb szeretem a nápolyi ízeket, hiszen ott születtem, ott nőttem fel. Pacalt egyébként csak étteremben vagy vendégségben ettem, én magam sosem álltam neki otthon elkészíteni.

Miért?

Mert macerás. Meg kell tisztítani, abálni kell. Órák telnek el várakozással, mire egyáltalán el lehet kezdeni ételt csinálni belőle, és még akkor is órákba telik, hogy elkészüljön. A tésztába csak belemarkolok, beledobom a forró vízbe, és amíg fő, kész is a szósz – kivéve a ragu alla bolognesét, amire jó két órát várni kell, hogy megpuhuljon a marha. De nézze, ha egy feleségnek és három gyereknek kell főzni, nincs idő órákat tölteni a konyhában, akkor csak ki kell menni, meg kell csinálni, és tálalni. Létezik erre tökéletesebb megoldás, mint a tészta? Nem létezik.

Amikor Terence Hill rákérdez a hagymás babra, akkor tényleg azt válaszolja neki, hogy „nem, krumplis hal”, vagy ez csak a magyar szinkronban van így?

Ezt mondom. Krumplis halat viszont még sosem csináltam.

Milyen ízű a Puffin lekvár?

Paradicsomos volt. Úgy emlékszem, hogy némelyik üvegben kifejezetten paradicsomszósz volt, de lehet, hogy tévedek. Rég volt már az a forgatás.

Forrás: Origo

Bud Spencer második életrajzi kötete, a 80 év alatt a föld körül csütörtökön kerül a boltokba, országosan pedig a jövő hét elejétől kapható. A színész harmadik kötettel is készül, ami jelenleg a „Bud Spencer filozófia” munkacím alatt fut.