Pemetefű cukorka: régi, de még mindig finom

pemetefű
Vágólapra másolva!
A gyógycukrok virágzása a huszadik század első felében kezdődött, azokban az években, amikor a globális gyógyszeripar még nem született meg – a patikusok voltak az urak, nem a gyárak. Magyarország egyik ikonikus szakembere Réthy Béla volt, akit terméke, a pemetefű cukorka tett híressé.
Vágólapra másolva!

Schlotterbeck Kristóf Németországból vándorolt Szarvasra, ahol szükség volt egy kereskedőre. Lengyel feleségével, Scarski Rozáliával vasáruboltot nyitottak, s igyekeztek ellátni a mezőváros egyéb vásárlási igényeit is. Öt gyermekük született, közöttük Pál, aki Békéscsaba szemész főorvosa lett. Emellett a szegényeknek menedéket adó ispotályt nyitott – 1989. június 30-án róla nevezték el a békéscsabai kórházat.

Béla már Réthy lett

Schlotterbeck Kristóf legkisebb fia, Vilmos szülővárosában maradt. Azon túl, hogy egész életében szorgalmasan dolgozott, a családra is maradt ideje: tizenkét gyermeket nemzett. A tucatból a nyolcadik lett az 1862 karácsonyán született Béla, aki már nem a német, hanem a magyarosított Réthy családnevet kapta.

Régi reklám Forrás: Origo

A család anyagi gondokkal küzdött, így a munka, a küzdelem, a szorgalom és a takarékosság minden gyermek számára természetessé vált. Béla nagyon hamar elhatározta, hogy gyógyszerész lesz: 1877-ben a gimnázium ötödik osztálya után gyakornoknak állt Ternajgó Cézárhoz újaradi gyógyszertárába. 1880-ban levizsgázott, majd Varságh Bélához került a békéscsabai Sas patikába, havi 22 forint fizetéssel. Egy évvel később már Rozsnyay Mátyásnál dolgozott, ahol 55 forintot keresett, amelyet a családi beszámolók szerint félretett egyetemi tanulmányaira. Az Aradon töltött év fontos volt életében, hiszen komoly laboratóriumi gyakorlatot szerzett, de cikkeket, dolgozatokat is küldött a Gyógyszerészi Hetilaphoz.

1884-ben kitüntetéssel diplomázott az egyetemen: a megszeretett labormunkát folytatva megszületett a legendás pemetefű cukorka, amely mellett bevételt biztosítottak a töményített galenikumok, más gyógycukorkák, ruhafestékek, esszenciák.

A gyerekeket érdekelte a szakma

Nyolc gyermeke volt, amelyek közül hárman, Béla, Károly és István választották a gyógyszerészetet (kiknek leszármazottai máig viszik tovább a szakma szeretetét). A családi vállalkozás egyre sikeresebb lett: a harmincas évekre a Réthyek már nem csak egy laboratóriummal, hanem egy kicsi, jól szervezett gyárral is rendelkeztek Békéscsabán.

Emléktábla Békéscsabán Forrás: Wikipedia

A 40-es évek elején még töretlen volt a felívelés, de a háború miatt 1943 körül már elkezdett akadozni az alapanyagok beszállítása. 1944-ben már Békéscsabát bombázták, így a város ipartelepeit kiürítették, bezárt a patika és az üzem is. A családi szakembergárda egyik része amerikai, a másik fele orosz fogságban volt – csupán 1946. augusztus elsején nyitottak újra.

Mitől egészséges a pemetefű cukorka?

Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) kiváló hurutoldó, nyákoldó, köhögéscsillapító. Hatóanyagai alkalmasak a légcsőhurut, a torokgyík és az asztma kezelésére, további pozitív hatásai között említik az emésztés serkentését, de sebek gyógyítására és féregűzésre is alkalmas.

A kamilla (Matricaria recutita) megfelelő a nyugtalanság, az emésztési panaszok, a hurutos és fekélyes betegségek ellen. Azon túl, hogy serkenti a májsejtek regenerációját, használatos allergiás panaszok megelőzésére, baktérium-, vírus- és gombafertőzésekkel szemben.

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) kötőhártya-gyulladás, húgyúti fertőzések, hasmenés esetén javaslott. Ismert köptető, köhögéscsillapító hatása is.

A kőhárs (Tiliaceae) virágkivonata pozitív hatással van az emésztésre, ismert feszültségoldó, altató, vérnyomáscsökkentő hatása. Használható influenza és fejfájás kezelésére is.

A szagosmüge (Galium odoratum) aromája kifejezetten kellemes ízzel ruházza fel a pemetefű cukorkát, de hatóanyagai sem mellékesek: véralvadásgátlók, csökkentik a szívinfarktus kialakulását.

1947 még sikeres év volt, de a teret nyerő szocialista államrend egyre inkább ellehetetlenítette az üzemet. Volt, akit börtönbe zártak, más csak hétvégén jelent meg a laborban elvégezni a laborálási feladatokat, hogy az elkövetkező napokban és hetekben elegendő esszencia legyen a pemetefű cukorka gyártásához.

A papírdobozos változat Forrás: Origo

Az államosítás

A vevők érdeklődése viszont nem lankadt, 1949-ig folyamatosan nőtt. A Réthyek, hogy megússzák az államosítást, igyekeztek kisüzemi keretek között termelni: húsz főt alkalmaztak csak. Hogy a megrendeléseket teljesíthessék, a család tagjai a hivatalos munkaidőn túl sokszor reggelig szorgoskodtak – erről a Gyógyszerészet történet szaklap 2008. májusi száma is megemlékezett.

Az államosítás minden igyekezetük ellenére utolérte a látványosan politika-kerülő családot: 1949. július 30-án a gyárat és a patikát is rekvirálták. A cukorkagyártás augusztus 8-án ismét elkezdődött: mivel csak néhány hétre elegendő aromakeverék volt raktáron, Réthy Istvánt komoly fenyegetésekkel próbálták megtörni, árulja el a titkos receptet. Nem tette.

A család több tagja 1956-ban elhagyta az országot (egyik utódjuk Réthy Béla, németországi sportkommentátor).

Nem tűnt el

A Réthy-üzem a Kőbányai Cukorkagyár Nemzeti Vállalathoz került: a pemetefű cukorka receptje azonban a családé maradt, nem is adták ki – egyes források szerint az eredeti esszencia máig ismeretlen. Amikor nagyjából húsz éve visszatért a termék, Rezsu János, az érdi Microse Kft. ügyvezetője az utolsó gyártóüzem alkalmazottait kereste meg, hogy a készítési metódust rekonstruálhassa.

„Gyerekkoromban nagyon szerettem, zavart, hogy egy idő után eltűnt. Ettől felnőttként sem tudtam szabadulni, így elhatároztam, hogy megpróbálom feltámasztani az Orvosi pemetefű cukorkát. Kutattam, informálódtam, majd nekifogtunk a gyártásnak, amely azonnal sikeres lett – azóta több egyéb cukorkával egészült ki palettánk.”

Van pléhdobozos is! Forrás: Origo

Sokak kedvence a dekoratív pléhdoboz, amelynek ugyan a papírdobozoshoz képest elenyésző a forgalma, de számos vevő egyszer megveszi, majd utántölti a papírdobozból vagy a cég mintaboltjában árult zacskós kiszerelésből.

A diszkrét édessége mellett is kellemesen fanyar, növényi ízű, zöldes szürke gyógycukor azonban nem csak az öregek kedvence, gyakran látni fiatalok kezében is – az öt gyógynövény korosztálytól függetlenül vigyáz egészségünkre.