Ne nézzük le a melegszendvicset, életet menthet!

melegszendvics
Egy gusztusos croque
Vágólapra másolva!
Az egyszerű, maradékfeldolgozó retrótól a puccosabb reggeliken át a hedonista változatokig - kedvenc melegszendvicseink, reggelire, ebédre, vacsorára.
Vágólapra másolva!

Nem szabad alábecsülni a melegszendvicseket. Ha igazán jól készítik el, akár főfogás is lehet vagy egy olyan reggeli, ami délutánig kitart. Mindig ropogós és puha, szaftos és krémes egyszerre, kötelezően forrón fogyasztandó és nem vonatkoznak rá gasztronómiai ökölszabályok.

Olyan konyhai határterületet képeznek, ahol szinte mindent szabad a szószoktól kezdve a maradék, csoffadt zöldségeken, felvágottakon, elszáradt sajtdarabkákon és kenyérszeleteken át, hiszen mindezt a melegszendvics intézménye tökéletesen kielégítő élménnyé tudja varázsolni. Végig nézzük a leghíresebb recepteket a büfés hazaitól a puccos francián át egészen az amerikai verziókig, hiszen kétségtelenül ők azok, akik a csúcsra járatják ezt a műfajt.

Egy igazi retró magyaros Forrás: Ács Bori

A retro csemege

A melegszendvics vacsora kiskorunkban maga volt a boldogság: abban a nagymamától örökölt fém, tálcás, elektromos melegszendvics sütőben készült sok tejföllel és mindenféle maradékkal, ami a hűtőben akadt a párizsitól a kolbászon át egészen a főtt tojásig.

A házi változat igazi csúcsgasztronómiai fogásnak mondható ugyanennek a korszaknak büfés melegszendvicseihez képest, ahol a vastag héjú kiflin ki tudja, milyen beltartalmú konzervekből kent krémeket rejtett a vastag, szájpadlást leégetően forró sült sajt és a kötelezően túlzott mennyiségű ketchup. Persze bizonyos élethelyzetekben elképzelni sem lehet ételt, ami jobban eshet a büfés melegszendvicsnél, azért újra elkészítettük itthoni körülmények között, de löncshús és párizsi nélkül.

Retro melegszendvicskrém házilag

Alapanyagok:

  • 10 dkg füstölt tarja
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • szárított oregánó
  • tetejére: reszelt sajt

A szendvicskrémhez az alapanyagokat aprítógépben krémmé dolgoztam, fehér kenyérre kentem, sajtot szórtam rá és a forró sütőben néhány perc alatt megsütöttem.

Puccos melegszendvicsek

Egyre több reggeliző hely nyílik, sőt, a bisztrók és kávéházak is mind gyakrabban egészítik ki a kínálatot reggeli menüvel. Ha egy ilyen helyen kirendel egy őrült elegánsan hangzó Croque Madame-ot vagy Monsieurt, ne lepődjön meg, ha egy szimpla sonkás-sajtos melegszendvicset kap, hiszen voltaképpen ennek kifinomult változatait takarják a puccos nevek.

Egy gusztusos croque Forrás: Ács Bori

Azért annyira éppen nem szimpla, hogy ne lenne érdemes feldobni vele egy vasárnap reggelt, hiszen a vajtól ropogósabb, ízesebb, a besameltől édeskésen szaftosabb, így a végeredmény mégiscsak valami más lesz. Itt most a legegyszerűbb verziót próbáltuk ki, de Nigella lusta változatát is készítettük már, amit előző este kell bekészíteni és reggel már csak a sütőbe tolni. Eredetileg toastkenyérrel készül, de mivel azt nem szeretjük, szokásos házi fehér kenyeret használtunk hozzá, csak a héját vágtuk le róla körben.

Croque Monsieur és Madame

Alapanyagok:

  • két szelet fehér kenyér, a héja nélkül
  • kb. 1 dl besamelmártás, amelyet így kell elkészíteni
  • egy csipet szerecsendió
  • néhány szelet emmentáli
  • néhány szelet sonka
  • egy kiskanál vaj
  • egy kiskanál mustár (ha van:dijoni)

A kenyérszeleteket megkenem vajjal, mustárral majd a szerecsendióval ízesített besamelmártás felével. Sonkát, majd sajtszeleteket helyezek az egyik szelet kenyérre, ráhelyezem a másikat, a mártásos felével lefelé. Egy serpenyőben felhevítem a vajat, mindkét oldalán enyhén megpirítom a szendvicset. Megkenem a külsejét a maradék besamellel, tovább pirítom, megfordítom. A másik felét is megkenem, így is pirítom pár percig. Azonnal, forrón tálalom.

Madame:

Tükörtojást készítek egy tojásból, és azt helyezem a már elkészült szendvics tetejére.

Sült húst a szendvicsbe

Az amerikaiak egyik legjobb szendvicse nem a hamburger. Ez a sült hússal töltött buci mostanában kezd csak elterjedni nálunk, pedig egy olcsó és könnyen beszerezhető alapanyagból készül, csak a ráfordított idő és a technológia tekintetében tér el az általunk megszokottaktól. A sertéslapockát ehhez az ételhez előbb magas, majd nagyon alacsony hőfokon kell sütni hosszú ideig, végül pedig újra körbe kell pirítani. Így lesz kívül enyhén kérges, belül pedig annyira puha, hogy cafatokra lehet tépkedni. Sokféleképpen fűszerezhetik, ahogy tetszik, kenhetnek rá bármit, ami a kezük ügyébe kerül és szeretik: a recept lényege a különleges állag elérése.

Pulled pork, ahogy mi szeretjük Forrás: Ács Bori

Amerikai pulled pork szendvics - Tépett disznósült

Alapanyagok:

  • kb. 1 kg sertéslapocka
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál füstölt paprika - vagy más fűszerpaprika
  • 2 evőkanál méz

A mézet elkeverem a fűszerekkel és alaposan bekenem vele a szobahőmérsékletű húst, majd becsomagolom dupla réteg alufóliába, ujjnyi vizet öntök alá és úgy teszem a tepsibe. A sütőt előmelegítem 220 fokosra. Így sütöm 20 percig, majd a hőmérsékletet kb. 150 fokra mérséklem és 3-4 órán keresztül sütöm, míg a villát beleszúrva egészen puha nem lesz. Ekkor leveszem az alufóliát, és a sütőt újra 220 fokosra hevítem. 10 perc alatt körbepirítom a húst. Kiveszem a sütőből, visszacsomagolom és hagyom pihenni fél órán keresztül. Ekkor két villával cafatokra tépkedem és összekeverem a saját szaftjával. Két szelet kenyér közé, hamburgerzsömlébe, vagy bármilyen péksüteménybe halmozok annyi húst, amennyi belefér, mellé mehet saláta, klasszikus felfogásban amerikai káposztasaláta, de önmagában is megállja a helyét.

Elvis banános-mogyoróvajas szendvicse

Teljesen mindegy, igaz-e, hogy Elvis egymás után tolta ezeket a szendvicseket, és az sem fontos kérdés, vajon ettől hízott-e el annyira, vagy a drogoktól. A nevét viselő szendvics tényleg minden ízlelőbimbót kiüt: a mogyoróvaj már önmagában is édes és sós egyszerre, ragacsos, tapadós alapot ad a kenyérnek, a banán nagyon édes és a hő hatására krémes, amit a sós-ropogós szalonna ellensúlyoz ízben és állagban is. Az egész Amerikát felnevelő mogyoróvaj amúgy is egy szuper alapanyag, ami jó, ha van a polcon, a legtöbb hiperben kapható, de itt korábban azt is leírtuk, hogyan készíthetik el otthon, egyszerűen.

Elvis, a király Forrás: Ács Bori

Az Elvis

Alapanyagok:

  • 2 szelet fehér kenyér vagy toast kenyér
  • 1 kiskanál vaj
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • egy nagy, érett banán fele
  • 4 szelet bacon

A bacon szeleteket serpenyőben ropogósra sütöm. A kenyérszeletek egyik oldalát megkenem vajjal, a másikat mogyoróvajjal. Ráfektetem a bacon szeleteket, rákarikázom a banánt, majd ráhelyezem a másik szelet kenyeret, a mogyoróvajas felével lefelé. Grillsütőben, serpenyőben vagy melegszendvics sütőben sütöm aranyszínűre.

Elvis félbe vágva Forrás: Ács Bori