Az utolsó nagy Jégbüfé-teszt

jégbüfé torta teszt tortateszt
Vágólapra másolva!
Itt az utolsó Jégbüfé-teszt, helyesebben az utolsó teszt a Ferenciek terén vásárolt süteményekről: az ott található ikonikus cukrászda ugyanis augusztus 29-én, szombaton bezár. Az Origo szerkesztősége szeretettel, de kíméletlen őszinteséggel kóstolta végig a tortákat, és a két leggyakrabban emlegetett süteményüket. Az izgalmas szót nem fogjuk leírni. 
Vágólapra másolva!

Meg vannak számlálva a Ferenciek terén levő Jégbüfé napjai, ugyanis az 1952 óta működő legendás hely szombaton végleg bezár. Csütörtök reggel kezdtük el személyes gyászmunkánkat, amikor bevásároltunk süteményekből. Annyit előre elárulhatunk – valószínűleg senki nem fog meglepődni –, hogy nem voltunk elragadtatva. A kollégák egybehangzó véleménye az volt, hogy

mindennek olyan íze van, mint a kádári szocializmusnak:

a torták legnagyobb erénye egyben a legnagyobb hibájuk is.

Az utolsó nagy teszt Fotó: Csanádi Márton - Origo

Lássuk be, a Jégbüfé sosem a csodás desszertekről volt híres. Inkább a változatlan berendezés, a kedves nosztalgia, a sokszor fura és mogorva kiszolgálás, illetve a Ferenciek terén vesztegelő emberek legális kukkolása adott neki egyfajta hangulatot, amit sokan a szívükbe zártak. Az ízek sokaknak a gyerekkorukat juttatták eszükbe. Az emberek pedig ritkán utálják – még ha cinikusak is – a gyerekkorukat. Ínyencek szerint persze

generációk menekülnek meg azzal, hogy végre bezár

a forgalmasabbik helyen levő cukrászda – a másik Jégbüfé a Fény utca 15. alatt található. Jöjjön a teszt!

Fekete-erdő torta, 350 Ft

Feketeerdő torta, hagyományosan Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ha egy német ezt megkóstolta, örökre elment a kedve a magyar cukrászszakmától. Mi azonban, a torta elkészítésének hagyománya nélkül, azt mondtuk: hagyományos, de finom. A tésztájának nem sok íze van, de az összhatás szerencsére nem túl édes, és ezt mindenki pozitívumnak könyvelte el. Nincs benne forradalom, ahogy a kádári reformok sem voltak valódi reformok. Történelmi szempontból tehát hibátlan édesség.

Trüffeltorta, 480 Ft

Kimondatlanul is ez a torta győzött Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ez az egyik legdrágább tortájuk, nem véletlenül, ugyanis ezt szerettük a legjobban. A tészta itt is száraz, de a csodás csokoládékrém sikeresen ellensúlyozza. Valaki szerint túl vajas, de akárcsak a száraz tészta, nagyjából ez igaz az összes többire is. Egyik kolléganőnk orgazmust emlegetett a fogyasztása során.

New York-sajttorta, 500 Ft

Egy korrekt sajttorta Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az egyik legmegosztóbb tortaszelet. Valaki szerint fűrészporos, lisztes, és érezni, hogy feldúsított, illetve ropog a cukor a fogunk alatt. Más vélemény alapján egy korrekt sajttorta, amely bár biztosan nem a legjobb alapanyagokból készült, de a kategórián belül vannak nála sokkal rosszabbak. A ropogás betudható a kekszes alapnak és a sajtszekcióban található mandulának is.

Dobos-torta, 350 Ft

Nagy csalódás Fotó: Csanádi Márton - Origo

A Dobos-torta rajongóinak nagy csalódása. A tetején levő cukorréteg törhetetlen, ízre semmi különös. A krém nagyon margarinos, már ránézésre is. A kristálycukor ropog a fogunk alatt, többször elhangzik a „szocializmus íze” értékítélet, illetve, hogy már csak a nikotin hiányzik, ami a régi, dohányzós presszókban ivódott bele a süteményekbe.

Kíméletlenségünket személyes visszaemlékezésekkel tompítjuk

Serdült Viktória: „Általános iskolás voltam, amikor a szüleim úgy döntöttek, a nővéremhez hasonlóan ideje nekem is asztalitenisz-edzésekre járni. Belvárosi gyerek voltam, ennek ellenére a Ferenciek tere valahogy mindig kiesett – egészen addig, amíg először el nem mentem a Pilvax köz egyik házának pincéjében lévő edzőterembe. Azt a lelkesedést, amikor először megláttam a gofris bácsit a kirakatban! Piramisszeletet, Tátra-csúcsot, krémest máshol is lehetett kapni, a gofri viszont új volt: edzés előtt, után és helyett is lehetett enni, méghozzá szülői felügyelet nélkül. Néhány évtizeddel később, amikor az Astoriára költöztem, a gofris bácsi még mindig ott volt, és bár azóta Budapesten olcsóbb és finomabb gofrikat is lehet kapni, soha nem felejtettem el köszönni neki. Egyszer megjegyezte: azért emlékezett rám, mert én mindig mosolyogva köszöntem neki. Hiányozni fog.”

Horváth Anna: „Szeretem azokat a cukrászdákat, kávézókat, ahol értenek ahhoz, amivel foglalkoznak, finom dolgokat készítenek, és nem drágán adják el. Emiatt a két dolog miatt szerintem sokan szeretik a Jégbüfét. Én két ilyen helyet ismertem, az egyik a szegedi Mars téri pályaudvar mellett, a piaccsarnokban a Kávészöm kávézó, a másik meg Pesten a Jégbüfé. Mindkettő forgalmas helyen, közlekedési csomópontban is van, nagy a forgalom kint is, bent is, szóval kitűnő terep, hogy az ember megfigyelje a várost meg az embertársait, és időről időre elkészítse a látleleteit.

Akkor még a kedvencek: kapucsínó vagy tejeskávé tejszínhabbal (itt igazi, finom, nem édes) és fahéjjal. Második kedvenc a túrós táska, harmadik a kapros túrós lepény. Utóbbi nagyon nehéz időszakokon, például a szakdolgozatos-egyedüllakós időszakon is átsegített. Sajnos az utóbbi időben barackos túrósra cseréltek, és a túrósból is kicsit kispórolták a túrót. A kapros túrós lepény egyébként nehéz műfaj a sós-édes arányok miatt, de itt tökéletes volt.
Kedvenc szereplők listája: az idősebb, jóvágású, természetesen elegánsan és udvariasan viselkedő bácsi, aki szöveges rádióadásokat hallgatott, melegben fagyit, hidegben gofrit árult; a szép arcú, idősebb, feltűzött szőke hajú néni a kasszánál; a mosolygós, ügyes lány a kávégépnél.”

Orosz krémtorta, 350 Ft

Inkább felejtsük el Fotó: Csanádi Márton - Origo

Kissé jellegtelen, nem sok kollégánkat bírt szóra. A tészta száraz, de ehhez már szokva vagyunk, ezt várjuk a Jégbüfétől. Ha szeretnék leróni tiszteletüket, és enni ott egy utolsót, inkább ne ezt válasszák.

Gyümölcstorta, 310 Ft

Formára meggyőző, ne dőljünk be Fotó: Csanádi Márton - Origo

Szerettük volna szeretni, de nem lehetett. Az ízek és a rétegek szétesnek, nincs benne harmónia. Az egyes sávok túl vastagok, a minél nagyobb, annál jobb elvet véljük felfedezni benne, de sajnos nem váltja be ígéretét. Valaki szerint untig elég lett volna, ha a tetején levő gyümölcsös réteget tortaformába öntik.

Csokoládétorta, 320 Ft

Inkább a trüffel Fotó: Csanádi Márton - Origo

A krémből kiszól a margarin, annyi van benne. Egyesek a húsvéti csokinyulak ízét emlegetik, mások meg bőszen bólogatnak. A tészta pont úgy teljesít, mint eddig. Ha mindenáron csokitortát akarunk, vegyünk trüffelt.

Rákóczi-túrós, 350 Ft

Ez a Rákóczi-túrós nem önmaga Fotó: Csanádi Márton - Origo

Akár a könyveket, ezt a süteményt is leírtuk a külseje alapján. Sajnos egyáltalán nem hasonlít önmagára, a kollégák szerint viszont nemcsak formára, de ízre sem Rákóczi-túrós. Furcsa, oda nem illő rétegekből áll össze, az alsó szörpcsíkot igazán nem tudtuk hova rakni. A tojáshab hiányzik, vagy nagyon kevés, mindenesetre egyáltalán nem érződik. A legalsó tésztaréteg kissé gusztustalan, szakzsargon szerint szalonnás.

Sima krémes, 195 Ft

Igen, mélytányérban tálaltuk Fotó: Csanádi Márton - Origo

Nem rossz, de ebben benne van, hogy nem is jó. Nehezen törik a tésztaréteg, de legyünk kicsit megengedők, ez a legtöbb krémesre igaz. A krémréteg korrekt.