Végre lesz hús a virsliben, máj a májkrémben

párizsi címlapkép
Babuk Tibesz kézzel ellenőrzi a húsmassza állagát
Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a minőségi élelmiszerekhez: végre módosíthatják a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekről és előkészített húsokról szóló, sokat bírált szabályait.
Vágólapra másolva!

Folyik a munka, hamarosan korszerűbb, a vevők érdekeit és a minőséget előtérbe helyező változások jelenhetnek meg a honi élelmiszerek szabálykönyvében – számolt be a VS.hu.

Az új jogszabály tervezete végre pontosan meghatározná a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a szakmában fehér takonynak csúfolt, a csontokról mechanikailag lefejtett hús (MSM) – fogalmát. Az élelmiszerkönyv módosítása néhány termékcsoport esetén előírná, hogy legfeljebb 10 százaléknyit tartalmazhatnak belőle.

Húsvéti sonka, rendesen füstölve Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Le a kamuzással!

Pontosítanák a fehérjetartalmat, valamint azt, hogy az áru megnevezésében fel kell tüntetni az állatfajt is.

A füstölésre vonatkozó megnevezések sem maradnak a mostani szinten

– a műfüstöt és a füstpácot ezentúl fel kell majd tüntetni.

A máj, májas, májkrém termékekben a minimális májtartalmat 25 százalékra emelnék. Csökkenne a termékek megengedett maximális sótartalma, bizonyos árucsoportoknál a zsír- és víztartalom is.

Lesz hús a párizsiban? Forrás: Táfelspicc

Húst a virslibe!

Jó hír, hogy

a felvágottaknak legalább 50 százalékban húst kell tartalmazniuk,

a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet. A szafaládé bekerül a Magyar Élelmiszerkönyvbe, aránylag magas, 55 százalékos hústartalommal. Ezen túl meghatároznák a parasztsonkát és a lapockát is, külön kitérve az érlelés és a pácolás módszereire.