Főzelék még nem volt ránk ilyen hatással

főzelékes feri szakácskönyv
Vágólapra másolva!
Megjelent a második főzelékes könyv, úgyhogy rögtön ki is próbáltuk, milyen lehet a krumpli zellerrel, zellerszárral, citrommal, csilivel és ropogós mandulával.
Vágólapra másolva!

Szatmári, művésznevén Főzelékes Feri több szempontból is egészen különleges jelenség a menő gasztroarcok között. Nemcsak azért, mert egy kizsigerelt, mégis mindennapos fogást újított meg és emelt csúcsgasztronómiai szintekre, hanem mert írásaiban is kedves, őszinte és gyermekien vidám figura, aki két mondat között bármikor táncra perdül és céklafőzeléket főz, ha szerelmes.

Főzelék is lehet izgalmas Forrás: Ács Bori

Mángold képében újjászületek

Akik olvassák a blogot, vagy már ismerik az előző könyve nyomán Ferit, biztos, hogy első körben ez a kölyök-stílus fogta meg őket. Mindenért lelkesedik, mondatai csupa felkiáltójellel végződnek, az embernek csak jókedve támadhat, ha olvassa.

A Borbíróságon mángoldos krumplifőzeléket kóstoltunk Forrás: Ács Bori

Ugyanezzel az állandó izgalommal képes ráizgulni és olvasóit is ráindítani egy-egy zöldségre. Az új könyv egyik receptjének bevezetőjében azt írja,

ha újjászületik, mángolddá válna, „szép szárral incselkedő” lenne, majd pirítva, citrommal csepegtetve, főzelék tetején végezné.

Amilyen odaadással közli mindezt, az ember még el is hiszi, de ha nem, akkor is muszáj lesz kipróbálnia, milyen lehet a citromos mángold. Én a bemutatón megkóstoltam, és tényleg elég jó dolog.

Könyvhöz teaser?

Az új könyvhöz forgattak egy videó teasert, ami viszonylag új dolog, és a szerző játékos stílusához remekül illik, ráadásul vicces is: itt tekinthető meg.

A főzelék már rég nem uncsi

A szerző nem úgy képzeli el a főzeléket, ahogy menzai emlékeinkből megmaradt, nem egy adag szétfőtt zöldség sűrű, lisztes mártásban, amit főzünk, főzünk, de már rég nem tudjuk, minek. Ezek izgalmas fogások, amiben az ízek keverednek, különböző fűszerek és általában többféle zöldség szerepel egyetlen tányérban, de a legjobb még csak nem is ez.

A zöldségeken innen és túl Forrás: Ács Bori

Feri szuperül játszik a zöldségek állagával, minden főzelékében van egy krémesebb és egy ressebb, roppanós állagú zöldség, és néhány nyers fűszerlevél, vagy olajos magok kerülnek a tetejére a végén.

Ellentétes textúrák és ízek keverednek, itt kicsit csípős, ott kicsit savanyú és édes, szóval egy csomó olyan izgalom, amit eddig egy főzeléktől nem vártunk.

Könyvteszt: Zelleres-citromos krumplifőzelék

Rögtön ki is próbáltam egy receptet az új könyvből, ami amúgy a blogon is megtalálható. A krumplifőzelék Feri egyik kedvenc témája lehet, ugyanis legalább húsz verzió szerepel belőle nála, paradicsomos, mustáros, mindenféle.

Teszt: citromos krumplifőzelék, zellerrel Forrás: Ács Bori

Ebben a zeller és a zellerszár külön állagúra készül, a levelek pedig szaftot teszik krémessé és zölddé. A végén citromtól lesz savanykás ás csilitől kicsit csípős az egész.

Liszt persze nem kerül a főzelékbe, önmagával sűríti be a levét.

Körülbelül 5 perccel több munka, mint egy szokványos krumplifőzelék, de sokkal izgalmasabb étel a végeredmény.

A receptek pontosak és tökéletesen működnek, kezdők is meg tudják őket csinálni, úgyhogy reméljük, Feri nem unja el egyhamar a főzeléket.