Hagyja a boltit másra, készítsen saját szaloncukrot!

karácsony szaloncukor
Ki ne örülne ennek?
Vágólapra másolva!
A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik sok más nép ünnepétől, hogy a fenyőfájáról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. 
Vágólapra másolva!

Nem véletlen, hogy mindenki elsajátította azt a képességet, hogyan csenje ki úgy a szaloncukrot, hogy a papírburok érintetlennek tűnjön – a szaloncukor-kedvelő országban ezt már mindenki pendelyes gyermekkorában profin űzi. Amíg a gyerekek kicsik voltak,

a fenyőfa szélső ágaira akasztottuk a kis csengettyűket, így a hajnali torkos tolvajok hamar lelepleződtek.

Nálunk évek óta anyukám készít a népes családunknak szaloncukrot, minden családtag kényes ízlésének megfelelőt – cukor nélkülit, fehércsokisat, diósat, gesztenyéset. Íme, a legjobb receptje, érdemes kipróbálni azoknak, akik megcsömörlöttek a sok bolti változattól.

Házi szaloncukor karácsonyra Forrás: Halmos Mónika

Szaloncukor anyukám receptje alapján

Hozzávalók:

  • 50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
  • 20 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Eltarthatósági idő: 1 hónap

Ki ne szeretné a csokit? Forrás: Halmos Mónika

Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, majd aprítógépben pépesítjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott gyümölcsmasszát fólián vagy zsírpapíron szétlapítjuk jó ujjnyi vastagon. Ha túl puhának bizonyulna, alul-felül finom kekszmorzsával megszórhatjuk.

Késsel 1x2 cm-es daraboka vágjuk – de ha van szaloncukor formájú kiszúró, azzal még könnyebb dolgozni. A felvágott masszát néhány órán, vagy akár egy éjszakán át hagyjuk szikkadni. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a szaloncukrokat villára tűzve, egyenként megmártjuk benne.

Gazdagíthatjuk gyümölccsel is Forrás: Halmos Mónika

Ha kihűlt, a csokoládé megdermedt, előbb cakkosra vágott selyempapírba, majd színes- vagy alumínium fóliába csomagoljuk. Ezt a gyümölcsös masszát gazdagíthatjuk darált dióval vagy lehet csak dióval és sok-sok kandírozott narancshéjjal is készíteni.

Plusz egy karácsonyi ajándékötlet

Fogjunk egy széles szájú üveget, és töltsük meg rétegezve aszalt gyümölcsökkel, mindenféle apró finomsággal. Kerülhet bele csokigolyó, színes cukor –

ha az egyszerű természetességnél maradunk, akkor csak aszalt és szárított gyümölcs.

Egy kis színes papírral, szalaggal, fenyőággal tökéletes last minute ajándék. És bárkinek adható!

Akkor még kézzel

Ajándéknak is remek Forrás: Halmos Mónika

Az 1900-as évek táján még éjt nappallá téve rojtozták a cukrászinasok a selyempapír-darabkák széleit, hogy legyen majd mibe csomagolni a temérdek, különféle ízesítésű fondant.

Még ötven évvel ezelőtt is szinte csak fondant-ból készült szaloncukor, később bevonták csokoládéval, majd töltötték, variálták, s már nem volt megállás: a végén már a selyempapír-ruhát is egyszerű gépi egyen-csomagolássá csupaszították. A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban tényleg muzeális darabnak számít az egykori szaloncukor-rojtozó eszköz, erről itt olvashatnak bővebben

A régi szaloncukrok alapanyaga a fondant, amely már kevésbé túltelített cukorszörpből készül. A cukoroldatot addig főzik, míg az ujjak között fonalat ereszt és ekkor lehűtve, erős keveréssel és dörzsöléssel gyors kristályosodásra bírják; ezáltal a szörpben számtalan rendkívül apró kristály keletkezik. Az erőteljes kavarást a teljes lehűlésig folytatják, így egyenletes és sima tésztaszerű tömeget kapnak.

Ebből az alapanyagból formázták a szaloncukrot, legalábbis a boldog békeidők után egy ideig.

Az almás-fahéjas szaloncukor, a banánízű szaloncukor, a vegyes-gyümölcsízű gumi-szaloncukor, a „béjlizes” elnevezések nem csábítanak egyből kóstolásra. Ha pedig az összetevőket is elolvassuk, talán még a kedvünk is elmegy a honi hagyományok ápolásától, vagyis a szaloncukor fogyasztásától.

Ki ne örülne ennek? Forrás: Halmos Mónika

Nálunk idén is házi szaloncukor lesz a fán, többféle is, több konyhából, mert egyre többen jöttek rá, hogy milyen jó dolog házi szaloncukrot készíteni, és azt ajándékozni egymásnak.

Még több receptre kíváncsi? Kipróbálná kókuszosan? Kattintson ide!