Körmére ég a karácsony? Ajándékok az utolsó percben!

Mécsestartó, névjegytartó dugókból parafa mécses gyertya ajándék
Gyerekekkel is készíthetjük
Vágólapra másolva!
Kimaradt valaki a karácsonyi listából? Elköltöttük a pénzünket a magunk ajándékára? Nézzünk körül a konyhában: a hűtő, a fiókok mélye kincseket rejt, amivel feldobhatjuk az ünnepet és kedves, de filléres ajándékokat dobhatunk össze pofonegyszerűen. Maradék tojásfehérje, parafadugó, spárga, magok, narancshéj: megmutatjuk, mit, miért nem kell kidobni!
Vágólapra másolva!

Teli van a fiók mélye parafa dugókkal? Elő velük! Egyik olyan míves, a másikon olyan szép, cirkalmas felirat van - kár volna hagyni őket veszni. Könnyen megmunkálható anyag, nagyszerűen lehet faragni, ragasztani, festeni – akár mindenkinek készíthetünk parafa dugóból ajándékot!

Palack- vagy dobozdísz

Borosdugókból készült kosárdísz Forrás: Halmos Mónika

A dugókból éles késsel vágjunk szép, egyforma vastag szeleteket. Ezekből a kis korongokból pompás szőlőfürt-imitációt rakhatunk ki. Dekoratív dísze lehet egy boros doboznak, egy egyszerű palacknak.

A korongokat ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel,

kissé fedjék egymást, ahogy a valóságban is a fürtön a szőlőszemek. Egy-egy fahéj rudacska, megszáradt szőlőkacs, vagy parafából vágott szőlőlevél még izgalmasabbá teszi a kompozíciót.

Karácsonyi kopogtató

Elfogyott a kis lapos kosárkából az aszalt gyümölcs? Rakosgassuk tele kiválogatott parafa dugókkal –ezeket ragasszuk is bele. Néhány mag, gyöngy, fűszer jöhet rá karácsonyfadísznek. Már kész is az egyszerű, ám annál dekoratívabb kopogtató. A hátsó oldalára tegyünk egy drótból hajlított fület, hogy azon nyomban fel lehessen akasztani az ajtóra.

Edényalátét

Ennek nem árt a forró lábos Forrás: Halmos Mónika

A kopogtatóhoz hasonlóan készül az edényalátét, egy kimustrált képkeret felhasználásával. A képkeretbe a hátlapot beleragasztjuk, majd kitöltjük kiválogatott, tetszetős mintájú dugókkal. A dugókat szorosan egymás mellé ragasztjuk ragasztópisztoly segítségével. Az asztalon jól mutat ez a vintage-stílus, amelyre bátran rátehető a forró fazék! Bár tavaly is adtam ilyet ajándékba. Vajon hazsnálták?

Dehogy, kitették a falra dísznek…

Mécsestartó

Kiürült befőttesüveg, maradék csipke, és néhány dugó: romantikus és tűzbiztos világítás az ünnepre! A megfelelő méretű üvegre körben egy vékony papírcsíkot- vagy szalagot ragasztunk. Ehhez rögzítjük ragasztópisztoly segítségével a dugókat, szorosan egymás mellé állítva. Ha átkötjük egy darab durva spárgával vagy madzaggal, még mutatósabb lesz! Az üveg felső részére maradék csipkéből vagy szalagból egy kis dekoráció kerülhet. Az üvegbe helyezzünk egy mécsest, és kész is.

Gyerekekkel is készíthetjük Forrás: Halmos Mónika

Névjegy- vagy ültetőkártyatartó

Ehhez csupán egy fektetve hosszában, vagy állítva keresztben bemetszett dugóra van szükség. A low-budget ajándékok egyik jeles képviselője!

A fenyőfán ékeskedő habcsók, habkarika legtöbbször a kedvenc cukrászdánkból kerül a fára. Ám érdemes megpróbálkozni elkészítésével otthon is, hiszen az ünnepi sütés-főzés közben biztosan marad felesleges tojásfehérjénk.

Miért ne használnánk fel nyomban, ha a végeredmény, a könnyű, bájos, pasztellszínekben mosolygó habkarika olyan kecses?

Egy papírtálcára halmozva ajándékba is vihető.

Habcsók

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 35-40 dkg porcukor
  • 1-1 csepp ételfesték

Elkészítési idő: 30 perc + szárítás

A habcsók garantáltan elfogy Forrás: Halmos Mónika

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk apránként a porcukrot, a citromlevet, majd gőz fölé állítva addig verjük, míg sűrű, fényes masszává válik. Ekkor csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük (előzőleg tetszés szerint ételfestékkel is színezhetjük) és sütőpapírral bélelt tepsire karikákat, vagy más formákat nyomunk belőle.

Langyos sütőben 60-70 perc alatt megszárítjuk. Javaslatunk: rajzoljunk a sütőpapírra formákat, ünnepi alakzatokat: csillagot, fenyőt, akár hattyút is, madarakat. Az így előkészített sablonra gyerekjáték nyomózsákból megformálni a mintákat!

Magok új szerepben

A nyárról megmaradt magokat is felhasználhatjuk Forrás: Origo

A gondos háziasszony keze nyomán befőzéskor rengeteg mag termelődik.

Érdemes ezeket a gyümölcsmaradványoktól megtisztítva, megmosva a napon megszárítani.

Aztán, ha beköszöntenek a hosszú, őszi esték, elő a fantáziával: a kidobásra szánt, ám jobb sorsra érdemes csonthéjasokból igazán természetes karácsonyi díszek készülhetnek.

Egy karácsonyfadísznek mindneki örül Forrás: Origo

Nem kell hozzá más, mint ragasztópisztoly (vagy másféle, gyorsan száradó ragasztó), az akasztókhoz aranyszál, esetleg néhány gyöngy, szalagmaradék, aranypor. A barackmagból lehet karácsonyfa, a szilvamagból csillag, az őszibarack magjából páros kisharang, dióhéjból bölcső. A kirándulásokon gyűjtött erdei mindenfélét is új életre kelthetjük: a tobozt, a mogyorót, diót, a hibiszkusz megszáradt termését, az égertobozt.

Narancshéj-csiga

Cukrozott narancshéjat áztatunk Forrás: Halmos Mónika

Az ünnepi készülődésnél a narancs- és citromhéjak tömkelege végzi a szemetesben. Ne dobjunk ki! Igaz, némi munkát igényel, de az eredmény magért beszél – és örömet szerez. Bio-, vagy kezeletlen héjú narancsot válasszunk hozzá.

Cukrozott narancshéjat áztatunk Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • narancshéj, a súlyával megegyező mennyiségű cukor, kevés citromlé

A narancsok héját cikkekben bontjuk le a gyümölcsről, és feltekerve, cérnára fűzve gyűjtjük össze. Akár egy héten át is gyűjtögethetjük, mindig növelve a füzér hosszát. Ha elegendő narancshéj gyűlt össze, a füzért hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A vizet naponta cseréljük rajta.

Cukrozott narancshéj csigák Forrás: Halmos Mónika

Végül leszűrjük, megmérjük, és amennyi a súlya, annyi cukorból sűrű szirupot főzünk. Kevés citromlével ízesítjük, majd a füzérről lehúzott csigákat a szirupba szórjuk és lassan gyöngyözve 5 percig főzzük. Másnap újból felforraljuk. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, és cukorba forgatva hagyjuk megszáradni. Celofánba, vagy zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk.

Tippünk: Süteményt, vagy mézeskalácsot is díszíthetünk a narancshéj-csigákkal!

Ha már elegünk lett a cukrozott narancshéjból és készítettünk felhasználásával potpourrit is, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy mécsestartóvá lényegülve legyen az ünnep középpontjában! Utolsó pillanatban, pénztárcabarát ajándéknak vagy ünnepi asztaldísznek egyáltalán nem megvetendő. Pofonegyszerű.

Narancshéj az üvegben Forrás: Origo

Narancshéj mécsesek

A fél citrushéjakba egy-egy mécsest helyezünk. Ha egészen egyszerű megoldásokban gondolkodunk, akkor csak ennyi. De fel is turbózhatjuk: ha a citrushéjakat olvasztott viasszal öntjük ki, akkor még csinosabbak lesznek a kis mécsesek.

A mécses hangulatot ad Forrás: Halmos Mónika

Fűszerekkel is dekorálhatjuk, és ha több darabot készítünk, adventi díszt vagy asztaldekorációt is komponálhatunk belőlük.