Az angolok állítják: az alkohol egyenes út a rák felé

kamu rumok szeszes ital címlapkép
Vágólapra másolva!
Naponta egy-két deci bor, egy-két korsó sör, az még belefér, mondjuk magunknak, vagy a minket féltőknek oly gyakran, közben a fű alatt hamarosan egymillió alkoholista országa leszünk. Az angolok nem várnak tovább ölbe tett kézzel: pénteken hozták nyilvánosságra a legújabb egészségügyi ajánlást, melyben teljesen másképp beszélnek az alkoholról, mint eddig bárki.
Vágólapra másolva!

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos egészségügyi ajánlások változóak, van azonban egy jelenség, amit szinte mindenki ismer. Ez pedig a mérsékelt, de

rendszeres ivászatba vetett őszinte állampolgári hit.

Ki ne látott volna olyan idős emberrel készült riportot, amelyben az alany elmeséli, hogy egész életében szalonnás kenyeret evett, és minden nap megivott egy stampedli házi pálinkát? De elég ez ahhoz, hogy elhiggyük, a lakosság többségét sem vágja haza idő előtt, ha rendszeresen iszik?

Ha minden nap iszunk, az baj Forrás: MTI/Varga György

Futunk a szakadék felé

Zacher Gábor azzal indította az évet, hogy megkongatta a vészharangot: Magyarországon jelenleg 800 ezer regisztrált alkoholista él, de az úgynevezett nagyivók száma 2,5 millióra tehető.

Évente 30 ezren halnak meg alkohollal összefüggő betegségben

– mindezekből a toxikológus azt szűrte le, hogy az ország egy szakadék felé siet, és ha nem változtatunk, hamarosan egymillió alkoholista országa leszünk.

Hallgassanak a toxikológusra, tudja, miről beszél Fotó: Nagy Attila [origo]

Van tehát nyomós érvünk arra, hogy megvizsgáljuk, mitől zajos péntek óta az angolszász sajtó. Az Egyesült Királyságban utoljára 1995-ben adtak ki egészségügyi tájékoztatást az alkohollal kapcsolatban.

Az utóbbi húsz év kutatásait áttekintve most felülírták ezt.

Az új tájékoztató radikálisan eltér az előzőtől: a mindennapi ivásról például egyértelműen kijelenti, hogy növeli számos rák kialakulásának esélyét.

Az angolok nem kertelnek tovább

Az új ajánlást vezető orvosok állították össze az Egyesült Királyságban.

Akár a vörös húsokat, most az alkoholt is megbélyegezték:

az ivást, függetlenül a mennyiségtől, összekötötték a rákos megbetegedésekkel. A másik komoly változás a hasonló dokumentumokhoz képest, hogy az elfogadott alkoholmennyiséget nem napokra lebontva adták meg, mivel a szakértők szerint ez azt a látszatot keltené, hogy a mindennapi ivással semmi gond nincs, ami szerintük egyszerűen nem igaz.

Az sincs rendben, ha a nagy ivászatok után kihagyunk pár napot Forrás: AFP

A legfontosabb állítások a következők voltak:

  • Nem szabad minden nap inni.
  • A terhes nőknek teljes mértékben kerülni kell az akoholt.
  • Nem kell külön meghatározni, hogy mennyit ihatnak a férfiak és mennyit a nők – mindenki igyon keveset, ha nem akar rákban meghalni.
  • A durva lerészegedés akkor sincs rendben, ha utána napokig nem iszunk egy kortyot sem.
Felül kell vizsgálni ivókultúránkat Forrás: Origo

Heti bontásban jönnek az életmentő tanácsok

Elkerülve a napi ivászat jóváhagyását,

az új ajánlás heti szintre bontotta le,

hogy mennyi alkohol tolerálható egy felnőtt szervezet számára – férfiaknak és nőknek nem lenne szabad 14 egységnél többet fogyasztani (az 1995-ös dokumentum szerint a férfiak akár heti 21 egységet is elfogyaszthattak bűntudat nélkül, míg a nőknél akkor is a 14 egység volt érvényben).

14 egységnyi alkohol nagyjából hat korsónyi 4 százalékos sörnek, hét pohár 11,5 százalékos bornak felel meg (egy borospohár 175 mililiteres). Ami a töményeket illeti: 14 darab 40 százalékos italról van szó, de negyed decis kiszerelésben.

Jobban tesszük, ha megfogadjuk a tanácsokat Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A káros hatások mellett eltörpülnek a jótékonyak

Az orvosok reagáltak arra, miszerint korábban több kutatás is azzal az eredménnyel végződött, hogy az alkoholnak lehetnek pozitív hatásai is. Például, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az infarktus esélyét férfiaknál. Szerintük ez kevés, és

a tények, melyek szerint az alkohol száj-, torok-és mellrákot okoz, sokkal fontosabb megállapítások.

Nem beszélve a máj károsodásáról.

Néhány jótékony hatás nem üti ki a veszélyeket Forrás: Origo

A tájékoztató egyik szerzője, Damme Sally Davies orvos a következőt nyilatkozta a BBC-nek: „A napi szintű alkoholfogyasztás bárki számára magában hordozza a szívbetegségek rizikóját. Ha az emberek megszívlelik a tanácsokat és nem lépik túl a heti 14 egységet, akkor viszont sokat tesznek különböző rákos és májbetegségek megelőzése érdekében”.

Persze, mint várható volt, az alkoholgyártás érdekeit sérti ez a hozzáállás. Az angol Portman Group az iparág nevében ezt mondta:

Van félnivalónk Fotó: Polyák Attila

Mi lesz velünk?

Hogy az ilyen felhívásoknak végül lesz-e valami látszatja, mindig nyitott kérdés marad. Ami minket illet, biztosan rosszabb helyzetben vagyunk, mint az angolok. Zacher Gábor nemrég nyilatkozta, miszerint

Magyarországnak nincs alkoholstratégiája,

nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program. „Az alkoholizmus nagyon mély szociológiai problémákban gyökerezik, amit a megelőzésben is figyelembe kellene venni”.